Сръчни пръсти и точната рецепта - това е всичко, което

...
Сръчни пръсти и точната рецепта - това е всичко, което
Коментари Харесай

Сарми от лопуш с ориз и гъби

Сръчни пръсти и точната рецепта - това е всичко, което ви би трябвало за приготвянето на съвършените сармички

Необходими Продукти

● лопуш - 50 бр. листа, лапад
● ориз - 200 г (1 ч.ч.)
● печурки - 200 г пресни (или мариновани)
● зелен лук - 4 стръка
● зелен чесън - 1 филиз
● джоджен - 8 стръка свеж (или копър)
● сол - на усет
● черен пипер - на усет
● олио - 70 мл
● лимон - 1 брой

Начин на подготвяне

Подготвям листата, като ги измивам и режа деликатно долната изпъкнала част на междинната дебела жилка на листата, стараейки се да не нарушавам целостта им.

Бланшират се в кипяща вода до смяна на цвета, накъде за към 2 минути, и се оставят да изстинат. Аз използвах МВ за тази цел - поставям по 10 листа в паница и я завъртвам за 2 минути на 500 W. Листата омекват и елементарно се завиват.

Плънката за сармите я върша по общоприетия метод - запържвам нарязаните зелен лук, чесън и гъби. Добавям измития ориз и запържвам до бистрота. Заливам с 1- 1 1/2 ч.ч. гореща вода. Добавям нарязания джоджен или копър, осолявам и посипвам с черен пипер. Обърквам хубаво, изчаквам да заври, махам от котлона и похлупвам с похлупак. И по този начин, до момента в който оризът набъбне и поеме всичката вода.

Завиване на сармите:

Върху дъска за самун слагам листо от лопуш. В по-широкия край слагам от плънката, малко повече от чаена лъжичка. Затварям от двете страни и загъвам напред на руло. И по този начин, до момента в който свършат листата.

Готовите постни сарми класифицирам в тенджера, дъното на която е покрито с листа от лапад. Между редовете сарми слагам стръкове джоджен и резени лимон. Върху последния ред единствено резени лимон и затискам с обърната паница. Заливам с 3 1/2 ч.ч. вода и ги оставям да се варят на спокоен огън към 30-40 минути.

Сармичките от лопуш с ориз и гъби са вкусни както топли, по този начин и студени. Поднесени с кисело мляко или сметана са обичани и на дребни и на огромни.

Да са ви вкусни!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР