Сръбското правителство променя вече приетия проектобюджет, за да увеличи заплатите

...
Сръбското правителство променя вече приетия проектобюджет, за да увеличи заплатите
Коментари Харесай

В Сърбия вдигат заплатите на военните двойно повече от на лекарите

Сръбското държавно управление трансформира към този момент признатия проектобюджет, с цел да усили заплатите на военните с 10 %, оповестява вестник "Данас ". Насред пандемията и здравната рецесия с епични размери научихме, че най-голямо нарастване на заплатите от 1 януари следващата година ще получат не лекарите и сестрите, а военните, написа вестникът.

Новината, обявена от военния министър Небойша Стефанович, бе доказана от министъра на финансите Синиша Мали. По-рано бе решено здравните служащи да получат нарастване на заплатите с пет %, а останалите в държавния бранш - с 3,5 на 100, като от април и техните заплати да се усилят с общо пет %.

Изведнъж обаче са появи предложение, което наподобява е и признато незабавно, заплатите на военните да се усилят с 10 %. Стефанович посочи, че най-вече ще бъдат увеличени ниските заплати и по-малко тези на офицерите. Фискалният съвет заяви, че това нарастване на заплатите в армията не е било планувано. Според предходни разбори на Съвета заплатите в армията и полицията са относително високи, до момента в който тези в опазването на здравето са по-ниски.

Министърът на опазването на здравето Златибор Лончар заяви нощес, че се обмисля въвеждането на нови ограничения поради пандемията и че идването на хора от чужбина в Сърбия за празниците е сериозен проблем, тъй като "всички знаем, че те не желаят да седят у дома ", а "това нашата здравна система не може да издържи, това са десетки хиляди хора ". "Не имам вяра някой пристигнал от чужбина да желае да седи под карантина 10, 15 дни ", сподели Лончар за ТВ Първа и добави, че се мисли каква мярка да бъде приложена - "карантина, изолираност, тест или нещо друго ".

"Обмисляме да няма празнуване на Нова година, тъй като знаем, че по-късно лечебните заведения ще се препълнят. Опитваме се да влезем в ситуацията на хората да могат да отидат в планината, само че би трябвало да кажа, че зимните центрове няма да могат да работят с над 30 % от потенциала си ", сподели Лончар.

Според епидемиолога Ивана Прокич, защото въведените ограничения не се съблюдават, не трябва да се позволява всеобщо празнуване на Нова година и решението може би е въвеждане на полицейски час за Нова година - от 18 часа до сутринта и вероятно за идващия ден. Целта е да се предотвратят най-малко част от частните празненства и събирания, които може да бъдат обсъждани като събития за супер разпространяване на вируса. Според нея това е единственото решение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР