Сръбското правителство и Сръбската православна църква са на едно мнение

...
Сръбското правителство и Сръбската православна църква са на едно мнение
Коментари Харесай

Сръбският патриарх: Белград и църквата са единни за Косово

Сръбското държавно управление и Сръбската православна черква са на едно мнение по въпроса за Косово и Метохия . Това заяви в неделя пред публицисти по националната телевизия РТС патриархът на Сърбия Ириней.

Той приказва след среща със сръбския президент Александър Вучич. На срещата участваха министър председателят Ана Брнабич, първи заместител министър-председател, външен министър Ивица Дачич, ръководителят на администрацията на сръбския президент Никола Селакович, както и членове на Светия синод на сръбската православна черква.
 Вучич: Признаваме Косово, в случай че получим нещо в подмяна
Вучич: Признаваме Косово, в случай че получим нещо в подмяна

Първо ние би трябвало да реализираме компромис

" Днес имахме достойнството и нуждата да се срещнем с президента на Република Сърбия и други членове на държавното управление, с цел да приказваме за нашата обстановка, по-специално за ситуацията в Косово и Метохия, което за жалост става все по-трудно от ден дневно. Ще забележим по какъв начин ще се развие това събитие, само че също по този начин е значимо, че имаме единно мнение за тези проблеми и единно мнение за това по какъв начин би трябвало да реагираме. Това беше главната тематика на нашата среща, мисля, че сходни срещи би трябвало да се организират по-често, тъй че търсехме и взаимно решение на управляващите и църквата по този въпрос ", сподели патриархът.
 Косово не дава и дума да се обели за замяна на територии със Сърбия
Косово не дава и дума да се обели за замяна на територии със Сърбия

" Размяната на територии в никакъв случай няма да се случи "

От своя страна президентът Вучич съобщи пред кореспонденти, че по време на срещата представители на властта са показали споразуменията от Косово в Брюксел за неспазването, въвеждането на мита върху сръбските артикули и приемането на главен закон (платформа) на договарянията с Белград от Народното събрание на Прищина.

" Тази платформа демонстрира по какъв начин някои хора желаят да причинят рецесия, а не да решат казуса. Някой, като се има поради нашия интензивен стопански напредък и поради желанието ни за по-нататъшен напредък, счита, че сме подготвени да забравим за нашите хора, нашата страна, тези хора са сбъркали. Ще продължим да ускоряваме развиването на Сърбия, само че няма да оставим хората ни в Косово и Метохия ", сподели Вучич.
 Вучич угрижен за позицията на Европейски Съюз за Косово
Вучич угрижен за позицията на Европейски Съюз за Косово

Критикува още веднъж фрапантните мита, наложени върху вноса на сръбски артикули

Сръбският президент означи, че е изключително отчаян от неналичието на реакция от страна на интернационалната общественост, която не реагира на обстановката.

На 7 март Народното събрание на Косово с болшинство гласоподава закон, който слага основите на платформа за договаряния с Белград по въпроса за разрешаване на спора в Косово. Приетият документ планува отводът на косовските управляващи да обменят територии със Сърбия, планува абсолютно признание на Прищина от Белград и също по този начин допуска основаването на углавен съд против сърбите за закононарушения против албанците.

Парламентът на Косово разгласи независимостта на района едностранно през февруари 2008 година, а през 2010 година Международният съд признава това решение като законно. Според Белград към 100 страни понастоящем признават Република Косово, до момента в който Прищина твърди, че такива страни 117. Над 60 страни, в това число Русия, Израел, Индия, Китай, както и пет страни от Европейски Съюз, се опълчват на признаването на Косово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР