Сръбският ТЕЦ Никола Тесла (ТЕНТ) е четвъртият по големина източник

...
Сръбският ТЕЦ Никола Тесла (ТЕНТ) е четвъртият по големина източник
Коментари Харесай

Сръбски ТЕЦ е четвъртият по големина източник на въглероден диоксид сред електроцентралите в Европа

Сръбският Топлоелектрическа централа " Никола Тесла " (ТЕНТ) е четвъртият по величина източник на въглероден диоксид измежду централите в цяла Европа, написа eKapija, цитирайки данни за излъчванията, оповестени от интернационалната организация Climate Trace. С общо 16,98 милиона тона излъчвания на CO2 през 2022 година, TENT е сравнима с топлоелектрическите централи в стопански системи, надалеч по-големи от Сърбия - в Русия, Полша и Германия.

С 5,59 милиона тона излъчвания на CO2 през 2022 година, Топлоелектрическа централа " Костолац " също е измежду 50-те най-големи замърсители в Европа (разбира се, когато приказваме за електроцентрали), заемайки 33-то място.

Пред TENT са единствено Топлоелектрическа централа " Белхатов " и " Козиенице " в Полша и Топлоелектрическа централа Neurath в Германия, както и съветските централи Рефтинская и Сургут-2 (която е и втората по величина централа за природен газ в света). Единствено те са по-големи завърсители от ТЕНТ, съгласно експертните оценки.
 Сърбия влага 16 млн. евро в модернизацията на значим Топлоелектрическа централа
Сърбия влага 16 млн. евро в модернизацията на значим Топлоелектрическа централа

Част от парите са обезпечени със заем от немската банка KfW

Важно е да се означи, че Neurath беше покрай затваряне напролет на 2022 година, само че продължи да работи заради енергийната рецесия. Според актуалните проекти, централата ще бъде дефинитивно затворен незабавно след март 2024 година Полша също възнамерява да затвори най-големите си топлоелектрически централи до 2036 година

С други думи, в случай че TENT продължи да работи без смяна през идващите години, тя може да се трансформира в най-големия източник на въглероден диоксид измежду електроцентралите на Стария континент.

В края на предходната година Сърбия разгласи рационализация на стойност 16 милиона евро в топлоелектрическата централа " Черак " в сръбската столица Белград. Това е част от огромен план, който е отчасти финансиран от немската банка за развиване KfW.

Газовата Топлоелектрическа централа " Черак " е издигната през 1985 година и обезпечава парно и топла вода за близо 50 000 жилища в сръбската столица. Нейният конфигуриран потенциал е 232 мегавата. Плановете са работата по рехабилитацията и модернизацията на централата да стартира още през сегашния отоплителен сезон и да завърши до октомври 2024 година.

Сред задачите са увеличение на надеждността и енергийната успеваемост, само че и доста понижаване на въглеродните излъчвания.

Белград още от 90-те модернизира топлофикацията си, като последователно тя беше централизирана и по този начин излязоха от употреба стотици дребни котли на мазут и въглища.

Сега в ход е огромна смяна на тецовете в цялата страна. В рамките на плана с присъединяване на KfW ще се модернизират 30 централи, в това число в градовете Белград, Бор, Ягодина, Лесковац, Негодин, Ниш и Сента.
 В Турция поставят основите на първата офшорна вятърна електроцентрала
В Турция поставят основите на първата офшорна вятърна електроцентрала

За по-малко външна взаимозависимост и неутрална икономика
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР