Сръбският тенисист Новак Джокович трябва да бъде освободен незабавно от

...
Сръбският тенисист Новак Джокович трябва да бъде освободен незабавно от
Коментари Харесай

Австралийският съд постанови Джокович да бъде освободен

Сръбският тенисист Новак Джокович би трябвало да бъде освободен неотложно от хотела за настаняване, в който се намира в Мелбърн. Това реши съдът след съвещание, траяло няколко часа, в което бяха изслушани и двете страни. Съдията Антъни Кели разгласи, че анулирането на визата на лидера в международната класация по тенис е безпричинно.
Решението на съда обаче към момента не значи, че сърбинът ще може да пази купата си на Australian Open. Министър-председателят на Австралия Скот Морисън няколко часа по-рано направи изявление, че е допустимо Джокович да бъде арестуван наново. Адвокатът, защитаващ тезите на австралийското държавно управление - Кростофър Търн, е декларирал, че министърът на вътрешните работи Карън Андрюс резервира правото си да отпрати Джокович от страната. Австралийското законодателство гласи, че министърът има изключителното право да анулира визи, съобщи Би Би Си, представена от Дневник.бг. Съдията посочи, че в случай че Андрюс вземе това решение, то Джокович може да получи възбрана за влизане в Австралия за три години. Турнирът стартира след седмица, а Джокович, който е ставал първенец рекордните девет пъти, желае да се бори за историческа 21-ва купа от Големия шлем. Джокович беше арестуван още с идването си на летището в Мелбърн, като визата му беше анулирана. Той се надява да играе в Australian Open посредством здравно изключение, като по този метод да заобиколи условието за наложителна имунизация.
Казусът провокира напрежение сред уредниците на шампионата и австралийските управляващи поради показаните пред състезателите условия за присъединяване им. Директорът на конкуренцията Крейг Тайли сподели, че сред управляващите няма синхрон и че желае Джокович да играе.
Случаят донесе и безредици на дипломатическо равнище, като в Сърбия имаше остри реакции и обвинявания, че тенисистът е държан в хотела (общежитие за настаняване) при неприятни условия. Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че са съумели да обезпечат за Джокович безглутенова храна и съоръжения, с които да може да тренира.
В събота се разбра, че съгласно юристите на Джокович той е попълнил в документите си, че се е заразил с ковид в средата на декември. Това повдигна нова серия от въпроси и поради наличието на тенисиста на 17 декември на обществено събитие, на което е без маска и заобиколен от хора.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР