Сръбският президент Александър Вучич призова Северноатлантическия алианс да отговаря за

...
Сръбският президент Александър Вучич призова Северноатлантическия алианс да отговаря за
Коментари Харесай

Вучич призова НАТО да отговаря за бомбардировките над Югославия през 1999 г.: Кой ви даде това право?

Сръбският президент Александър Вучич прикани Северноатлантическия алианс да дава отговор за експанзията против Съюзна република Югославия през 1999 година Сръбският водач се обърна към НАТО в петък, говорейки по време на възпоменателните събития по случай 24-ата годишнина от експанзията на алианса против Югославия, оповестява ТАСС. Вучич означи по време на речта си, че републиката ще не помни за експанзията на НАТО от 1999 година единствено когато всички сърби изчезнат.

„ Минаха 24 години, вие разкъсахте нашата територия, убихте 79 деца, 25000 граждани, освен цивилни, само че и бойци и служители на реда. Кои сте вие, че да убивате нашите бойци и служители на реда, които се намират на своя територия и в личната ви страна? Откъде имате право да убивате нашите бойци и нашите служители на реда? Кой ви даде това право? ", попита сръбският президент.

" Вие не предотвратихте никаква филантропична злополука. Вие въоръжихте бунтовническите групировки в една свободна и суверенна страна, която даже с дребния си пръст на крайници не е стъпвала на територията на друга страна ", акцентира Вучич.

Президентът на Сърбия означи също по време на речта си, че републиката ще не помни за експанзията на НАТО от 1999 година единствено когато всички сърби изчезнат.

Сърбия отбелязва 24-ата годишнина от експанзията на НАТО против Югославия. Тази година централното възпоменателно събитие се организира в Сомбор, където през 1999 година падна първата бомба и умъртви първия сръбски жител. Вучич, президентът на Република Сръбска Милорад Додик, сръбският патриарх Порфирий, хиляди жители участваха във възпоменанитето.

Агресията на НАТО против Съюзна република Югославия стартира на 24 март 1999 година и продължава 78 дни. Като основна причина за настъпателната интервенция " Съюзна мощ " управлението на Алианса уточни " предотвратяването на геноцида над албанското население в Косово ". По данни на НАТО по време на интервенцията авиацията на страните от Алианса е направила 38 000 полета, като над 10 000 от тях са имали за цел да нанесат бомбени удари.

В резултат на бомбардировките, съгласно Сърбия, са убити от 3500 до 4000 души, към 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Материалните вреди възлизат на 100 милиарда $. За трите месеца на бомбардировките на Югославия от силите на НАТО на територията на Сърбия са хвърлени 15 тона обеднен уран със снаряди. След това страната зае първо място по онкологични болести в Европа. През първите десет години след бомбардировките към 30 хиляди души се разболяха от рак в републиката, от които от 10 хиляди до 18 хиляди са умряли, прибавя ТАСС.

Инфо: ТАСС

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР