Сръбският президент Александър Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027

...
Сръбският президент Александър Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027
Коментари Харесай

Александър Вучич не вярва, че Сърбия ще влезе в Европейския съюз преди 2027 г.

Сръбският президент Александър Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027 година, съобщи, че не има вяра, че страната ще стане член на Европейския съюз преди приключването на сегашните му пълномощие, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Не имам вяра, че Сърбия ще успее да се причисли към Европейски Съюз преди края на президентския ми мандат ", съобщи той в послание към нацията през днешния ден.

Той сподели още, че проектът " Ахтисаари " е без значение за Сърбия и без значение за разговора Белград-Прищина.

Вучич съобщи, че министър председателят на Косово Албин Курти е направил изказвания, основаващи се на проекта " Ахтисаари ", след диалозите в Охрид, Северна Македония, през вчерашния ден.

" Сърбия не е подписвала този проект. Планът " Ахтисаари " не е обвързван с разговора сред Белград и Прищина ", съобщи сръбският водач.

През 2007 година специфичният делегат на Организация на обединените нации Марти Ахтисаари показа проект, подсилен от Съединени американски щати и Европа, който дава на Косово „ следена самостоятелност “, само че съветските възражения в поддръжка на отхвърли на Сърбия да признае суверенитета на Косово блокираха утвърждението му в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

През февруари 2009 година някогашната сръбска провинция Косово разгласи самостоятелност, която Белград продължава да не признава.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР