Сръбският премиер Ана Бърнабич каза днес, че съобщението на Европейския

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич каза днес, че съобщението на Европейския
Коментари Харесай

Бърнабич: Вучич ще обяви утре стратегически решения

Сръбският министър председател Ана Бърнабич сподели през днешния ден, че известието на Европейския съюз, че Сърбия не е изключена от осмия пакет от наказания против Русия заради експанзията й против Украйна, т.е. че не е изключена от решението за възбрана на вноса на съветски нефт, " на процедура значи наказания против Сърбия ", съобщи организация Българска телеграфна агенция.

Бърнабич сподели за телевизия Първа, че " в случай че това се случи, сигурно ще има съществени последствия за стопанската система ни " и че " относително добра вест е, че окончателното решение е отсрочено за 1 декември ".

" Ще има още доста сложни диалози. /Сръбският президент Александър/ Вучич ще разгласи някои стратегически решения на конференция на следващия ден ", добави Бърнабич.

Тя сподели, че решението за възбрана на вноса на съветски нефт, което беше инициирано от Хърватия, " явно е открит акт на неприязън към Сърбия и че те /хърватите/ са подготвени да употребяват всичко против Сърбия, в това число енергийната рецесия ".

" Ще би трябвало да се нареждаме малко по-различно ", сподели Бърнабич.

На въпрос дали Сърбия може да се оправи без импорт на съветски нефт, Бърнабич отговори, че " можем да се оправим изцяло без съветски нефт ", само че че пазаруването му от други снабдители би било по-скъпо.

Сръбският министър председател още веднъж изрази мнението, че Хърватия е посочила, че е " намерено враждебна " към Сърбия с настояването си да й попречи да внася съветски нефт през газопровода Янаф /Janaf/.

" За страдание, единственият петролопровод, към който сме свързани, минава през Хърватия. Тя сподели, че е нерешителен сътрудник, обезсърчителен снабдител и че употребява силата за политически цели ", сподели Бърнабич пред ТВ Първа, наблягайки, че " Сърбия е платила всеки динар " за потреблението на този петролопровод.

На въпрос дали Сърбия ще би трябвало да си върне собствеността върху сръбската петролна компания /НИС/, за което се спекулираше, тя сподели, че се спекулира и през днешния ден.

" Това е една от отворените варианти, само че към този момент подобен сюжет не се обрисува, тъй като НИС няма проблем сега ", сподели Бърнабич.

В отговор на въпроса ще има ли последици, в случай че Сърбия не наложи наказания на Русия, тя съобщи, че Сърбия е в " характерна обстановка, тъй като е била жертва на експанзия и завладяване на част от територията й и че би било цинично и незаслужено, в случай че няма никакво схващане за позицията й ".

" Към нас няма закани, има напън, към този момент се оправяме сносно. Успяхме да бъдем единствената страна на европейския континент, която не наложи наказания на Русия, и успяхме ", сподели Бърнабич.

Тя още веднъж съобщи, че Сърбия " не се отхвърля от европейския си път, това е нашата естествена среда, макар проблемите, които има ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР