Сръбски свят не означава да преминеш по-бързо границата, камионът със

...
Сръбски свят не означава да преминеш по-бързо границата, камионът със
Коментари Харесай

Ким Мехмети: Не мога да видя Македония след 30 години

„ Сръбски свят ” не значи да преминеш по-бързо границата, камионът със стока да бъде обработен по-бързо. Това значи политическата мощност и църковната мощ на Сърбия да може да минава без никакви спънки.

Президентът на районен съд Македония се интересува повече от това да не скапе настроението на формален Белград, в сравнение с от ползите на своята страна.

Това съобщи в изявление за БГНЕС известният албански публицист, журналист и държавник от районен съд Македония Ким Мехмети. Той е създател на 10 романа, измежду които „ Седем нощи горест “ (1990), „ Селото на прокълнатите деца “ (1998) и на ред сборници с разкази, които са преведени на редица езици. През 1994 година печели националната премия за прозаичност точно с един от тях – „ Съдбата на Фатуша “.

С него беседваме за настоящата обстановка на Балканите и възраждането на сръбския експанзионизъм, маскиран под маската на „ Сръбски свят “.

„ Какво в действителност е „ Сръбски свят ”? Да управлява колкото е допустимо повече страни на Балканите. Столица на Балканите да бъде Белград. И може би през днешния ден повече от всеки път Белград взема решения, свързани с Балканите “, съобщи албанският интелектуалец.

Според него в Сърбия може да се смени всичко: системата, политическо ръководство, само че Сърбия остава църковна страна. „ Провежда се църковна политика, която в реалност не е никаква политика. И в Сърбия в никакъв случай не се трансформира оня план, който ѝ разрешава да господства на Балканите. Това се прави до ден-днешен “, предизвести Ким Мехмети.

Той предизвести, че Сърбия може да дестабилизира когато пожелае по едно и също време пет страни на Балканите. Той даде за образец Босна и Херцеговина и Черна гора.

„ Стига да пожелае, единствено с един телефонен диалог Вучич може да каже на Додик какво изказване да направи, с цел да дестабилизира страната. Аналогичен е и казусът с Черна гора. Достатъчно е да се изпрати един представител на Сръбската православна черква, с цел да бъде дестабилизирана “, акцентира писателят.

Интересуваме се по какъв начин стои въпросът с Косово? „ Активизираш контрабандистите и трафикантите в Северно Косово и блокираш цялата страна “, отговори той и добави: В Македония със съществуващите просръбски структури в страната когато пожелае може да наруши междуетническите връзки в страната.

„ Сръбски свят ” действа и точно това е „ сръбския свят ”.„ Сръбски свят ” не значи да преминеш по-бързо границата, камионът със стока да бъде обработен по-бързо. Това значи политическата мощност и църковната мощ на Сърбия да може да минава без никакви спънки “, безапелационен е Мехмети.

„ Обърнете внимание на една Тирана: Тя се вълнува повече от това да не разсърди Белград, а не Прищина. Премиерът на Албания е по-близък с президента на Сърбия, в сравнение с с премиера на Косово, което е неуместно ”, сподели още той.

„ Същото е и с президента на Македония. Той се интересува повече от това да не скапе настроението на формален Белград. София също в доста връзки демонстрира по-голяма угриженост за това да не се ядоса Белград и по отношение на позицията ѝ по Македония, в сравнение с това какъв е нейният интерес и каква е истината “, добави Мехмети.

Според него години наред слушаме историята, че с разпадането на Югославия Сърбия е изгубила.

„ Тя не е изгубила нищо, защото това не е било нейно. Босна в никакъв случай не е била нейна, Черна гора в никакъв случай не е била нейна, Македония в никакъв случай не е била нейна. Тя дори има още да връща.

Сърбия не изгуби нищо от разпадането на Югославия. Само някои нации съумяха да си върнат това, което тя им открадна. Косово е отнето от албанците след Първата международна война. Какво е изгубила Сърбия в Косово? Изгубиха албанците и не престават и през днешния ден да губят. И до през днешния ден територията на албанците понижава. Изгубила е България – по кое време Македония е била сръбска? Никога! “, акцентира Ким Мехмети.

По отношение на Коридор № 8 той не е оптимист, тъй като е видно, че построяването му върви мъчно.

„ Построяването на този кулоар е препятствано единствено от едно нещо: да не може да се сближат българите и албанците. По този метод главен град на Балканите остава Белград. Затова и през днешния ден пътят от Скопие до българската граница, да вземем за пример, е от времето на войната, пътят от Скопие до Качаник е от 1945 година, пътят от Скопие до Дебър е от 1945 година, по тази причина и пътят от Скопие до Кяфасан (Албания) не се приключва и няма да бъде приключен през идващите 20 години “, предвижда Мехмети.

„ Ето, това е „ Сръбски свят ”, силата на „ Сръбски свят ” – да не се разреши да се отворят тези естествени коридори ”, акцентира известният журналист.

Не виждам Македония след 30 години, съобщи Мехмети в отговор на въпрос на БГНЕС къде вижда Република Северна Македония след 30 години. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР