Сръбската църква призна Македонската православна църква за независима - Охридска

...
Сръбската църква призна Македонската православна църква за независима - Охридска
Коментари Харесай

Сръбската църква призна Македонската за независима


Сръбската черква призна Македонската православна черква за самостоятелна - Охридска архиепископия. Това стана ясно на обща литургия на патриарх Порфирий и архиепископ Стефан в катедралния храм в Скопие.

По-рано Вселенската патриаршия призна каноничната същина на Македонската православна черква точно като Охридска архиепископия, а по-рано на паметника на славянските първоучители Св. Кирил и Методий имаше непретенциозно празненство, на което бяха отличени възпитаници от Охрид и покрайнината.

Представители на българските сдружения отсъстваха, а повода е, настояват тукашни българи, че те не получават покана за публично общо честване на дати от общата ни история.

Ученици, преподаватели и родители се поклониха пред паметника на светите братя край Охридското езеро.

Стотици отдадоха респект и пред мощите на учениците на солунските братя свети Климент и Наум Охридски. В манастира на Наум Чудотворец, поклонниците търсят изцерение.

В едноименната черква очите на Светите седмочисленици и ктитора княз Борис Михаил са заличени.

„ В минали времена хората били доста суеверни и когато боледували, нямало лекари, смятали съответно за този случай дамите, в случай че вземат от тази вар от очите на светеца и в случай че глътнат тази вар, смятали, че това им помогне, по тази причина можем да забележим на доста места, че са извадени очите от фреските на светците “, описа екскурзоводът Любчо Кортелов.


А в празничен ден локалните още по-силно имат вяра, че настойниците на града - Светите първоучители и техните възпитаници, закрилят Охрид от беди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР