Сръбската православна църква /СПЦ/ награди с орден лидерът на екстремистката

...
Сръбската православна църква /СПЦ/ награди с орден лидерът на екстремистката
Коментари Харесай

Позорно: Сръбската църква награди с орден военнопрестъпника Шешел

Сръбската православна черква /СПЦ/ награди с медал водачът на екстремистката Сръбска радикална партия (СРП) Воислав Шешел, който през 2018 година бе наказан на 10 години затвор от Трибунала в Хага за подбудителство към гонене, депортиране и принудително разселване на хървати във войводинското село Хритковци през 1992 година, съобщи БГНЕС.

Орденът - " св.Мардарий ", му бе връчен персонално от владиката Ириней Булатович. " За мен е същинска горделивост да връча този медал ", сподели владиката при награждаването. Това не е първият медал, който СПЦ дава на военнопрестъпника Воислав Шешел. Преди седем години той получи от СПЦ медал " Белият ангел " - първа степен.

" Много от дълго време СПЦ не е религиозна. Тя е политическа организация. Тя се трансформира в чадър за най-зловещите хора и прояви в тази страна. В последна сметка СПЦ ще бъде гробарът на страната ни. И в това съм безусловно уверена. За самия Шешел мога да кажа следното: Един път военнопрестъпник, военнопрестъпник за цялостен живот ", сподели пред в. " Данас " Аида Чович, един от най-известните деятели за отбрана на правата на индивида в Сърбия.

Според социолога Весна Пешич президентът Александър Вучич не може намерено да пази Владимир Путин и заради тази причина тази задача за осъществяване е дал на СПЦ и крайната десница. " СПЦ няма нищо общо с религията. Тя се трансформира в политически фактор сплотяващ крайните националистически организации, които участваха във войните за основаване на Велика Сърбия. За тях Путин е образец ", сподели още Весна Пешич.

Припомняме, че Шешел бе в пандиза на Международния Трибунал за военни закононарушения в Хага от 2003 до 2014 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР