Сръбската православна църква ще поднови диалога с Македонската православна църква

...
Сръбската православна църква ще поднови диалога с Македонската православна църква
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия ще разгледа въпроса с македонската църква

Сръбската православна черква ще възобнови разговора с Македонската православна черква - Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), откакто Вселенската патриаршия реши да прегледа на дневен ред настояването на "църквата на Северна Македония " за автокефалия, заяви "Дневник ".

Според в. "Нова Македония ", който цитира уеб страницата на Вселенската патриаршия, в известие след съвещание сред 9 и 11 май в Истанбул се споделя, че на съвещанието се е говорело и за настояването на църквата, "която сега, както стоят нещата, е в ерес ". На уеб страницата на патриаршията известието е на гръцки език.

Ако в текста не се загатват детайлности от диалога, съгласно анализатори слагането на въпроса на дневен ред значи влизане в процедура, твърди "Нова Македония ".

Електронното издание МКД напомня, че през януари 2019 година Вселенският патриарх Вартомолей съобщи на украинския митрополит Епифаний томос за автокефалността на известната към този момент като Православна черква на Украйна, получила самостоятелност от съветската. Неназовани анализатори считат, че в тази ситуация на МПЦ-ОА може да се приложи "украинската рецепта ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР