Спуснати метални решетки, натрупани столове в големите кафенета, колоездачи и

...
Спуснати метални решетки, натрупани столове в големите кафенета, колоездачи и
Коментари Харесай

Париж опустя снощи след новите забрани

Спуснати железни решетки, насъбрани столове в огромните кафенета, колоездачи и пешеходци, забързани към домовете си, като участници в общ танц, парижани се прибраха нощес в 21 ч. преди началото на първия вечерен час, съобщи Франс прес.

След последния изблик на човешка активност по улиците последователно настъпи цялостна тишина.

Улиците опустяха, както по време на близо двумесечната карантина, разпоредена от френските управляващи напролет като част от ограниченията против първата вълна на пандемията от Ковид-19.

Втората вълна от епидемията към този момент заразява над 32 000 души на ден в народен мащаб, по публични данни.

В Париж не е имало вечерен час от 1961 година, когато подобен беше натрапен, в радикално разнообразни условия, за французите мюсюлмани от Алжир, напомня Агенция Франс Прес.

22 часа е, само че със същата мощ може да е и 5 часа сутринта. Латинският квартал - едно от обичаните места на студенти и туристи в столицата преди ковид - стана необитаем за по-малко от час.

 Снимка: АР/БТА

" 21 часът е и към този момент няма никой. Ситуацията е съвсем изцяло овладяна ", удовлетворен е полицейският комисар Патрик Карон, който следи за спазването на новите правила.

 Снимка: АР/БТА

За да се ограничи разпространяването на новия ковид, на жителите на десетина огромни френски градове, измежду които Париж и предградията му - общо 20 милиона души - от през вчерашния ден е натрапен вечерен час от 21 ч до 6 ч. сутринта. Той ще продължи минимум 4 седмици.

 Снимка: АР/БТА

Властите разположиха подкрепления от 1350 служители на реда и жандармеристи, с цел да наблюдават за използването на новите разпореждания в столичния район.

 Снимка: АР/БТА

Екипите на комисар Карон стартират патрулните си обиколки край заведенията за хранене и кафенетата към Люксембургската градина, покрай парижкия университет Сорбона.

" Вече не е време за предизвестия, а за наказания. При нарушаване санкцията е 135 евро заплаха от административно затваряне на заведението ", предизвестява комисар Карон.

 Снимка: АР/БТА

Снощи екипът му не залови извършители и диалозите сред хората му бързо се завъртяха към тази картина на съвсем изцяло замрелия Париж. Заведенията не работят, като се изключи тези, които имат право да доставят по домовете.

Парижките улици се трансформират в царство на доставчиците на храна, които се движат с велосипед или скутер, а светлоотражателните хладилни чанти на гърбовете им светят в тъмното.

 Снимка: АР/БТА

Няколко рейса, които също имат право да се движат, ги изпреварват с цялостна скорост, съвсем без пасажери.

 Снимка: АР/БТА

Редките пешеходци, минали през това кръстовище за половин час, са десетина и всеки от тях има основателна причина да е още на открито.

 Снимка: АР/БТА

Загрижен мъж с лист хартия в ръка потегля към полицейския кордон. " Връщам се от болница " Кюри ", където оперираха щерка ми и оттова ми дадоха удостоверяващ документ ", споделя пешеходецът като разгъва листа.

" Всичко е наред, приятна вечер, господине ", дава отговор комисар Карон, откакто е прегледал документа. " Както по време на карантината е, вършим преценка ", твърди той, имайки поради най-много бездомниците.

Комисарят споделя обаче, че чака и причудливи оправдания и подправени удостоверения.

Освен Париж и околния район, нощната карантина се отнася също за градовете Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Екс Марсей, Руан и Гренобъл.

 Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР