Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково. Протестиращи

...
Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково. Протестиращи
Коментари Харесай

Нинова част от жива верига, блокираща избиването на животни в Шарково

Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково . Протестиращи са създали обсада и жива верига и пазят последното стадо в селото. Сред тях е и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Протестиращите не позволяват ветеринарите и чакат анулация на заповедта на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) за умъртвяването на животните.

 Правителството се гласи да дава 190 лева обезщетение за убито животно
Правителството се гласи да дава 190 лева обезщетение за убито животно

Това надали ще се хареса на притежателите

Стопаните настояват, че животните са здрави и нямат позитивни проби в стадата.

Според условията обаче всички животни би трябвало да бъдат унищожени , изясни съветникът на земеделския министър доктор Янко Иванов пред БНР.

" Всички заболели, контактни и животни, за които има заплаха да са били в допир с вируса, подлежат на заличаване, тъй като те в един или различен миг могат да заразят други животни ", уточни Иванов

Не е ясно по кое време обстановката ще се успокои. В селото остава да бъдат избити още към 300 животни .

 Българска социалистическа партия изиска следствие и истината за убитите животни в Странджа
Българска социалистическа партия изиска следствие и истината за убитите животни в Странджа

Според левицата визитата на Порожанов е закъсняло

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози поради позитивни проби на болестта чума, доказани във френска референтна лаборатория.

Както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден протестиращи от разнообразни неправителствени организации се пробват да попречат на ветеринарите да влязат в стопанските постройки.

Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия пускат незабавно тъжба до прокуратурата , с която желаят прекъсване на заповедта за изтребване на животните.

 Асоциация на българските села желае карантина, а не изтребване
Асоциация на българските села желае карантина, а не изтребване

Да се спре с умишленото заличаване на фамилното фермерство

" Поисках публично документи, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед RD11-1245. В нея написа, че решението за осъществяване на комисията е от 4.07.2018, а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 година ", посочи водачът на социалистите.

" Разговарях с основния прокурор Сотир Цацаров. Помолих Министерство на вътрешните работи да отдръпват служителите на реда , с цел да не се стига до конфликти. Пускаме незабавно тъжба до прокуратурата, с която желаеме прекъсване на заповедта за изтребване на животните. Тук съм с народните представители от района и няма да си тръгнем, до момента в който не се обясни истината ", зарече се тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР