Спреният планов прием на пациентите с редки трябва да отпадне,

...
Спреният планов прием на пациентите с редки трябва да отпадне,
Коментари Харесай

Спреният планов прием на пациентите с редки болести трябва да отпадне, според проф. Търнев |

Спреният планов банкет на пациентите с редки би трябвало да отпадне, положението им се усложнява и може доста да се утежни при забавена терапия.

Това съобщи проф. Ивайло Търнев по БНР. Непрекъснато обясняваме на пациентите с редки заболявания, че би трябвало да се имунизират, само че за жалост персоналните лекари им споделят, че да се въздържат или да изчакат, добави неврологът. 

Предпазването от ковид изключително важи за хора с редица тежки невромускулни болести, като прогресивната мускулна дистрофия вид Дюшен, спинална мускулна недоразвитост, наследствената транстиритинова миелиодоза - всички тези пациенти постоянно имат придружващи дихателни и сърдечни проблеми. И по тази причина за тях е от изключителна значимост да бъдат имунизирани изцяло. Защото постковид синдромите при тези хора постоянно са доста тежки и за жалост към този момент 6 заболели с редки заболявания починаха от COVID-19, като измежду тях млади пациенти в положително положение, само че не имунизирани, сподели проф. Търнев. 

По думите му РНК имунизациите са най-подходящи за пациентите с редки и редица неврологични болести като МС(множествена склероза) и други, тъй като има доста по-малък риск от алергични реакции в съпоставяне, в случай че се сложи векторна ваксина, а и успеваемостта от отбрана посредством РНК имунизациите е доста по-висока.

Няма редки заболявания, за които е противопоказно имунизирането, безапелационен бе проф. Търнев. Сериозни странични резултати от приложените до момента ваксини при хората с редки заболявания не сме следили, уточни изтъкният невролог.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР