Спрени са учебниците по история за 10. клас с провокативни,

...
Спрени са учебниците по история за 10. клас с провокативни,
Коментари Харесай

Спорните учебници по история спрени. Пускат ги след коригиране на провокативните текстовете за комунизма

Спрени са учебниците по история за 10. клас с провокативни, похвални текстове за комунистическия режим. Министърът на образованието Красимир Вълчев е отправил рекомендации за коригирането им към съответните издателства и след осъществяването им те ще могат да влязат в учебните заведения.
 Десните желаят да спре отпечатването на учебници по история, поради
Това стана ясно от изявление на министъра през днешния ден, откакто през вчерашния ден Демократична България настоя за преправянето им в отворено писмо до Вълчев, а фондация " История и памет " инициира петиция против " подмяната на истината за комунистическия интервал и годините на прехода към народна власт ". Те цитират и един от новите учебници, в който написа, че Тодор Живков " полагал грижи за народа ".

Демократична България упорстват за обективно проучване на комунистическия режим в България и за последствията от него и показват противоречие със спестени термини и наличие. " Истината за зверствата не трябва да бъде педагогическо табу ", на учениците " не би трябвало да се показват не безобидни, „ нормализирани “ версии на историята на комунизма, постоянно граничещи с неприкрита носталгия по това време ", се споделя в позицията им. " Манипулираната памет и изборният взор към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България ", се споделя още в писмото.

По този мотив през днешния ден министър Вълчев подсети, че в одобрената предходната година стратегия по история за 10. клас комунистическият режим ясно е систематизиран като тоталитарен и в детайли е разказано какво би трябвало да включват учебниците. Затова учебниците на издателствата, които не са се съобразили с условията са спрени и към тях са отправени рекомендации.

" Знаете, че предходната година утвърдихме програмата по история за 10. клас. Тя обгръща цялата история на България - всички интервали, в това число и най-новата история.

За страдание, в най-новата история има разграничителни линии, моменти, които ни разделят, които са дискусионни. Затова и предходната година стана полемика, че сме подчертали върху социалистическия интервал, че сме изписали по-подробно детайлите на режима, като: наказателен уред, Народен съд, Държавна сигурност, включен е Възродителният развой.

Тази стратегия ние я защитихме тогава. Това време ние сме го класифицирали като тоталитарен режим. То си е имало своите преимущества, имало си е и минусите, само че ние въпреки всичко сме създали политически и цивилизационен избор, който включва избрани полезности. Историята е един от предметите, които образуват отношение у учениците към света. Тези базови характерности на режима би трябвало да участват и в учебниците " съобщи Вълчев.

Той подсети и какъв е редът за одобрение на учебниците и кой каква отговорност носи:

" Учебниците, като знаете, се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства, и се оферират за утвърждение от МОН от издателствата. Те са минали оценката на оценителите, също по този начин и на учителите. Получили са позитивна оценка, само че това, което аз и сътрудниците видяхме и това, което са видели и историците, които са реагирали, е, че има минимизиране на някои обстоятелства, непълен акцент върху тези базови характерности, които споделих на интервала и режима. Има опит да се даде позитивен акцент върху други, не толкоз основни детайли . Има няколко искрено провокативни текста . Затова съм дал рекомендации на издателствата да ги поправят, не са одобрени тези учебници, чакам техния отговор ".

Учебниците са спрени и откакто бъдат поправени, ще бъдат утвърдени - удостовери той в отговор на журналистически въпрос.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР