Спрени пътни ремонти, строежът на магистрала „Хемус“ и на скоростния

...
Спрени пътни ремонти, строежът на магистрала „Хемус“ и на скоростния
Коментари Харесай

Пътните фирми спряха ремонтите заради неразборията с плащането

Спрени пътни поправки, градежът на автомагистрала „ Хемус “ и на скоростния път Видин - Ботевград, закана за завеждане на каузи против страната за неизплатеното строителство и изпращане на сигнал до прокуратурата за причиняване на вреди на страната. Това се закани да стори пътният отрасъл, разгласи на конференция ръководителят на Управителния съвет на камарата инж. Стефан Чайков. Поводът - данните изнесени от п и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в сряда за нарушаванията в бранша.

Кирил Петков разкри, че близо 80 на 100 от възлаганията по договорите за настоящ ремонт и поддържане за 2.5 милиарда лева, направени в последната година и половина при ръководството на ГЕРБ, са противозаконни. Това е посочила инспекцията направена от междуведомствената работна група, формирана от специалисти на министерствата на районното развиване и на финансите. Причината - съществени поправки са възлагани като настоящи, с което са нарушени редица закона. Установени са и фрапантни разминавания в цените в обособени области, както неведнъж повишени сметки.

„ Този отчет упреква АПИ и пътните компании, че са проведена незаконна група “, сподели Чайков и се опита да обори ръководещите.

Той не отхвърли, че са възлагани съществени поправки като настоящи по времето на ГЕРБ. Но попита иронично – ремонтът на прохода сега и той ли е противозаконен ремонт?. Причината е, че се излиза от сервитута на пътя, навлиза се в частни парцели без да са отчуждени, работи се без план, с цел да се отвори пътят. Ако бяха спазени всички процедури, както е по закон, по кое време щеше да се отвори пътя, попита Чайков. Той означи, че това в този момент е станало допустимо благодаерине на пътната компания, която е показала благосклонност и е почнала да работи без да са спазени всички условия.

Спрени ли са ремонтите?

Любопитна детайлност е, че новината за спрените пътни поправки идва на фона на всекидневните известия от организация „ Пътна инфраструктура “ (АПИ)за заочнал нов пътен ремонт. Тази седмица да вземем за пример трябваше да стартира ремонтът на пътя в област Варна с дължина от 16.5 км.

" В момента, действително, всички дейностите по настоящ ремонт и поддържане са спрени. Дейностите по ново строителство също са спрени, въпреки че в границите на тази година можеше да бъдат пуснати нови сектори от автомагистрала „ Хемус “, както и прави от пътя Видин–Ботевград “, сподели инж. Стефан Чайков в отговор на журналистически въпрос.

" Призовавам компаниите да не изоставят обектите и да продължат ремонтите, тъй като изоставянето ще значи застрашаване на сигурността на пътуващите по българските пътища “, сподели вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджовпрз журанлисти в Пловдив, където бе на разкриване на ревю на товарни коли..

" Минахме през една рецесия - обръщам се към всички с градивен звук. Много апелирам да не преиграваме, да не пресоляваме манджата, тъй като става дума за пътуващите, за живота на българите “, добави той.

Гроздан Караджов обясни, че вмомента в страната се правят стотици пътни поправки.

Най-големият ми боязън е поради тяснопартийни ползи да продължава да се раздухва тази нервност и тя да стигне до там, че пътностроителните компании да се отдръпват от ремонтите, добави министърътв оставка.

Завишени ли са цените?

Стефан Чайков се опита да обори тезата на премиера Кирил Петков и на вицепремиера Асен Василев за повишените цени на пътните поправки.

В сряда Кирил Петков даде образец с неуместно ценообразуване, при което 6 метра водосточна тръба коства на страната 1 млн. лева, а три стълба -2 млн. лева

Ден по-късно Стефан Чайков изясни, че това е било единствено предложение, само че компанията нито е изпълнила този план, нито претендира за тези суми, сподели инж- Чайков.

По мотив до 5-кратната разлика в цената на ремонта на километър път в обособените области, Чайков изясни, че съпоставят „ несравними действия “. Аргументира се, че положението на пътищата в страната е друго. Стойността на работата зависи от възлагането, което прави АПИ за ремонта на всякога и типовете действия, които са включени.

В договорите за настоящ ремонт и поддържане, които са подписани след провеждането на публични поръчки, има пределни цени, които не могат да се надвишават и в никакъв случай не са били надвишавани, сподели Чайков.

Според него доказателство, че няма проблем с цените е фактът, че няколко институции са признали осъществената работа. Това се потвърждава с подписаните съглашение с страната през предходната година, решението на Народното събрание за изплащането на сумата от 1.2 милиарда лева и отчета на междуведомствената работна група.

Като образец за злоупотреби с пари Василев уточни ремонт на пътя Кърджали-Асеновград . За него в началото е имало социална поръчказа 28 млн. лв. . Процедурата обаче е прекъсната заради липса на средства, а месец по-късно планът още веднъж е плануван, само че към този момент за над 51 млн. лева . Този проблем не беше коментиран по време на конференцията от пътния отрасъл, както и обстоятелството с проектирането на ремонта на автомагистрала „ Тракия “ за 1 млн. лева.Според Васивев, с цел да се оправдаят тези пари, би трябвало да има екип от 82-ма проектанти, които да работят непрекъснато 62 дни.

При липса на заплащане - прокуратура и съд

Пътностроителните компании се надяват страната да съблюдава поетият ангажимент и да се изплати и останалите 600 млн. лева до 30 юни. Фирмите към този момент получиха половината от дължимите пари за поправки направени през 2021 година

Ако това не се случи след 1 юли ще извадим изпълнителни листове за дължимите суми и ще си ги потърсим по правосъден ред, сподели Чайков. По думите му това ще коства на страната в допълнение сред 150 и 200 млн. лева

След като компаниите дефинират точния размер на вредата, ще подадат сигнал до прокуратурата против участниците в междуведомствената работна група за това, че създавайки документ с погрешно наличие, са предизвикали вреда на бюджета в изключително огромни размери, обясни Чайков.

Той посочие ператаза какво ще отидат желаните в допълнение 2 млрд лв.: 520 млн. лв. за доплащане на осъществени действия от 2020 година в това число, 1.2 милиарда лв. по стартирани поправки действия, които би трябвало да бъдат довършени и над 180 млн. лв. по договорите с " Автомагистрали " за ново строителство за предоставени материали и машинизация.

АПИ е с рекорден бюджет тази година от 2.2 милиарда лева, само че Гроздан Караджов отхвърля с тези пари да разплати остатъка от остарялото строителство, тъй като му били нужни за нови възлагания. По тази причина желае още 3.9 милиарда лева за пътища с актуализацията на бюджета.

Все още се надяваме, че народните представители ще проявят мъдрост и угриженост за живота и здравето на гражданитеи ще провиснал доплнително 2 милиарда лева за пътища, сподели Чайков. Той даде образец с това, че в перото " финансови разноски " в бюджета за 2022 година са планувани 8.4 милиарда лв., а към днешна дата осъществяването на финансовите разноски е под 1 милиард лв.. В бюджета на Пътната организация има финансови разноски за 1.1 милиарда лв., а осъществяването е 32 млн. лв., посочиЧайков.

Пътностроителният отрасъл е финансирал активността си от ноември 2021 година досига въз основата на заеми и факторингови заплащания, получени от банките и от съответните им факторингови къщи. Това е станало поради поетият от страната ангажиментда се разплати до 30 юни.

Ако работодателите излязат на митинг в края на юни, както по-рано оповестиха, пътностроителните компании ще ги поддържат, сподели Чайков.

Всряда финансовият министър Асен Василев заяви, че работната група на министерствата на финансите и на районното развиване при инспекция на договорите на Агенция " Пътна инфраструктура " за ТРП за интервала 2018 - 2021 година е открила скрито строителство за 2.6 милиарда лв., предоставено без публични поръчки, без утвърдени капиталови планове, без контрол, актове, протоколи и гаранция.

Той уточни, че на тези контракти ще бъдат направени две инспекции. Една от ДНСК, която на място би трябвало да ревизира качеството на осъщественото строителство. Втората ще е на АДФИ - за реализиране на следващ надзор.

Василев също сподели, че ще даде на прокуратурата всички контракти,за да се привлекат към наказателна и административно-наказателна отговорност на длъжностните лица, виновни за възлагането и осъществяването на спомагателните и изключителни задачи.

Гроздан Караджов пък разгласи, че също ще сезира прокуратурата с отчета на междуведомствената работна група. Той сподели още, че е разпоредил на ДНСК да ревизира всички констатации в отчета, свързани с изказвания за нарушавания на Закона за устройство на територията, а началникът на ДНСК издаде заповед да бъдат тествани на място и по документи всички проблематични пътни сектори, изредени в отчета.

В интервала 2019 година - 2020 година са подписани 34 контракта за осъществяване на поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републикански пътища на обща планирана стойност 711 720 000 лв. , по които действително са предоставени действия за 3 .3 милиарда лв..

Общата дължима сума за изпълнени действия по предоставени задачи по контракти за настоящо поддържане на републиканските пътища, в това число поправки на обособени пътни сектори, ремонт на мостови уреди и тунели, е 1 041 518 959 лева .

Освен това, през 2021 година и 2022 година, са изпълнени действия по контракти за доставка и монтаж на ограничаващи системи, полагане на хоризонтална маркировка, произвеждане доставка и монтаж на пътни знаци, като в този интервал са зародили и отговорности по месечни и изключителни задачи по договорите за поддържане на републиканската пътна мрежа в размер на 135 127 160 лева

Тези действия са в обсега на настоящото пътно поддържане. Досега компаниите са получили половината от дължимата им сума - 656 млн. лв. по решението на Народното събрание. С това решение стана допустимо АПИ да може разпорежда нови поправки по настоящите контракти за поддържане на републиканските пътища, както и действия по договорите за доставка и монтаж на ограничаващи системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци. Със същото решение на Народното събрание се разреши на пътната организация и да приключи всички стартирани през 2020година, само че незавършени поправки, които са общо 278.Такива са някои сериозни обекти като първокласният път Ботевград -София през прохода Витиня, по който сега минава тежкотоварният трафик над 12 тона, ремонтът на тръбата за София на тунел " Ечемишка " и на виадукта при 34-ти км на автомагистрала " Хемус ", ремонтът на пътя София - Самоков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР