Справянето с климатичните промени и решението на кризата, причинена от

...
Справянето с климатичните промени и решението на кризата, причинена от
Коментари Харесай

Пандемията и климатичните промени трябва да имат общо решение, твърдят екоминистри

Справянето с климатичните промени и решението на рецесията, породена от ковид, би трябвало да са директно обвързани. По тази тематика екоминистри от 30 страни ще проведат двудневна онлайн конференция и ще търсят способи за понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата.
Снимка: БГНЕС
Petersberg Climate Dialogue ще се концентрира върху това по какъв начин да бъде проведено зелено икономическо възобновяване след края на пандемията от COVID-19, написа Би Би Си.
Симеон Дянков: Спадът в стопанската система на България ще е сред 6% и 8% Правителството се оправя чудесно със здравната рецесия, като първите стопански ограничения също бяха доста положителни, акцентира някогашният финансов министър
Другата цел е да се реализира интернационално съглашение за амбициозни съкращения на въглеродните равнища, макар отлагането на основната конференция COP26. Тя беше планувана за ноември месец в шотландския град Глазгоу, само че все още няма оппределена дата.
Снимка: Reuters
Британският екоминистър Алок Шарма и президент на COP26 съобщи, че е окуражен да съблюдава Парижкото съглашение, целящо да държи повишението на земната температура под 2 градуса по Целзий.
Бизнес и синдикати: Икономиката на България ще се възвърне, откакто проработи европейската По думите на специалисти, най-вероятно бизнесът ще изиска от страната удължение на мярката „ 60/40 “
„ Светът би трябвало да работи като едно цяло, като би трябвало да се оправи с пандемията, само че и да поддържа стабилно и зелено възобновяване “, акцентира Шарма.
Снимка: Reuters
На неофициалната конференция, проведена от Германия и Англия, ще участват министри от развити и разрастващи се страни, основният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, както и членове на цивилен организации и бизнеса.
Снимка: Reuters
Миналата седмица Гутериш съобщи, че казусът с климатичните промени е по-сериозен от COVID-19.
Пламен Димитров, КНСБ: Трябва да подсигуряваме енергийния баланс на България Да е ясно, че до 2030 година ще имаме времето да преструктурираме системата и да влезем със зелена и цифрова промяна на стопанската система, счита той
В Европейски Съюз към този момент се работи по основаването на сходни стратегии. Най-известна е т.нар Зелена договорка, чийто изпълнителен зам.-председател е Франс Тимерманс. Той беше и зам.-председател на Еврокомисията в миналия мандат на Жан-Клод Юнкер.



Тимерманс акцентира, че всяко евро, изхарчено за икономическото възобновяване след рецесията, ще бъде обвързано със зелен и цифров временен интервал.
Проф. Касчиев: България рискува да изпусне опциите от Зелената договорка за въглищните райони в напредък АЕЦ „ Белене “ не може да размени топлоелектрическите централи в басейна на Марица, съобщи специалистът
„ Зелената договорка е печеливша тактика за напредък.
Снимка: Евгений Милов
Очаквано, Зелената договорка срещна и съперници. Членове на дясно-центристки партии в Германия обясниха, че европейският зелен проект няма да е финансово преференциален след пандемията.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 290 43 55 205 Света 2 931 923 12 519 203 596 838 895 Заразени* Нови Починали България 1 290 43 55 Света 2 931 923 12 519 203 596
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР