“Спортният тарикат Радостин Василев заплашва всички, блокира опити за обяснение,

...
“Спортният тарикат Радостин Василев заплашва всички, блокира опити за обяснение,
Коментари Харесай

СРАМ! РУДИ ГЕЛА ЗА 100 ДНИ НЕ ВДЯНА КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФЕДЕРАЦИИТЕ

“Спортният ” хитрец Радостин Василев заплашва всички, блокира опити за пояснение, а федерациите още нямат подписани контракти.

В типичен селски жанр и безусловен звук, поръчки за санкции и борба, започва „ смяната “ в българския спорт с идването на Радостин Василев и назначените му заместници. С неприкрита непросветеност и арогантна безпардонност към разрастващите спорта продължава неговото царуване, към този момент над 100 дни. Това мнение показват представители на спортните федерации у нас във връзка 100-те дни ръководство на държавното управление.

Спортните деятели са извънредно обезпокоени, че към момента не са подписани договорите на по-голямата част от федерациите. Изключение вършат така наречен „ послушковци “ и Федерацията по художествена гимнастика. Всъщност, представители на спорта споделят, че Василев може да се прави на мъж единствено пред Илияна Раева, само че даже пред нея не му се получило – в този момент й целува краката, споделят пред NBOX представители на спортните федерации у нас.

В спортните среди са уверени, че с този министър спортът в България е жертван на заличаване поради неналичието на подготвеност и обикновено познаване на структурата на федерациите и клубовете.

Във действието на спортните федерации и взаимоотношенията им с Министерство на младежта и спорта има избрани правила, които никои министър не си е разрешавал да нарушава и потъпква. Никой преди Радостин Василев – Руди Гела, безапелационни са спортистите.

За разлика от футбола, който се управлява от обособена институция – Българския футболен съюз (БФС), спортните федерации са под принципала на Министерството на младежта и спорта. Именно Министерството менажира клубовете, принадлежащи към федерациите, сформират национални тимове, селектират елитните спортисти, влагат в тяхното развиване и триумфи в името на страната ни. Със същата цел федерациите одобряват семейства в България на международни конгреси, надпревари и начинания. Организират лагери, шампионати и подготвителни процеси, които са в основата на триумфа на българския спорт.

За да бъде реализуемо всичко това, федерациите показват годишен календар за участията си, планове за развиването на спортовете и планове за семейства на интернационалните шампионати и прояви.

От своя страна, Министерството на спорта прави своите рекомендации и утвърждава проектите, за които федерациите получават своето финансиране.

Представители на федерации у нас означават пред медията ни, че при същите механизми на финансиране в другите страни сумите, с които федерациите се приготвят, са десетки пъти по- огромни от тези, с които се готви България в 21 век. Този развой се случва до края миналата година, с цел да може федерациите да извършват графика си в период с началото на всяка планувана година.

Дали от немарливост или с предумисъл, министър Руди Гела показва изрично противоречие с този ред. Потвърждава го с анулация на действителен законопроект и стартирането на разискване на нов, препоръчан от него, и то 3 месеца след периода, в който спорта към този момент би трябвало да действа на цялостни обороти, означават със угриженост спортни мениджъри.

Това забавя приемането на бюджетна рамка за спорта, променя към този момент импортираните планове, основава условия на блъсканица и саботира на процедура направени графици и поети спортни задължения на международно равнище. „ Да кажем, че „ смяната “ го постанова “, означават от федерациите, само че все пак не виждат по какъв начин действително може да действат желанията на министъра.

Тук идва идващият проблем – вършат се промени без да се дава опция за връзка с федерациите. Смятат се за ненужни консултациите с тях, не се чува мнението на хора с потвърден опит и наложени имена в спорта на национално и международно равнище.

„ Започва играта на котка и мишка. И мишката се скрива в своя министерски кабинет и отхвърля на избирателен принцип връзка с федерациите. Дори ни заплашва, че ще ни разкости от инспекции. Такъв властнически жанр и по времето на Бойко не е имало “, споделят спортните деятели пред NBOX.

Наред с това министър Василев злоупотребява и с името на проф. Румяна Ташева, която е в комисията по финансирането на федерациите. Спортни деятели дефинират като измама това деяние. „ Този страхливец се базира на експертното й мнение, тъй като той самият нищо не схваща. Използва я за щит, крие се зад полата на жена, като забърква името на уважавана професорка от НСА в интригите си “, споделят осведомени.

Фактите са задоволително тревожни: липса на връзка с федерациите, закъснение на плановете им, отрицание, промени, репресивно държание и нападателно саботиране на федеративните проектите за развиване в спорта.

„ Категорична е и позицията на дребния човек на огромния министерски пост към федерациите, които показват противоречие с неговото ръководство – принуда, тормоз, цялостна изолираност и липса на връзка с тях “, споделят представителите на спортните среди.

„ Спортът обаче няма да му разреши, няма и да му елементарни, тъй като точно спортът е това, което ни държи дейни, здрави, основава в практикуващите го безспорни личностни качества, учи ни на житейска философия, сплотява почитателите му, служи за предварителна защита с криминалетата, част е от просветителните системи, издига имиджа на страната, кара ни да се гордеем, че сме българи и основава и слага България отпред на света – там, където никой различен не съумява “, споделя дълготраен състезателен управител, поискал анонимност, защото и той чака сключване на контракта с федерацията, макар че не престават неговите спортисти да носят медали от интернационалните участия.

Спортните мениджъри обаче не са уверени какъв брой време ще съумеят да устоят при тези условия на ръководство на спорта и по-скоро – при неналичието на ръководство.

Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР