Спортният директор на елитния български тим Витоша Бистрица – Костадин

...
Спортният директор на елитния български тим Витоша Бистрица – Костадин
Коментари Харесай

Коце Ангелов: България трябва да има класиране и шампион, за да играем в Европа

Спортният шеф на елитния български отбор Витоша Бистрица – Костадин Ангелов даде изявление за Gong.bg . В него той даде своето мнение за това дали има възможност актуалният сезон в efbet Лига да се доиграе, по какъв начин протичат тренировките в детско-юношеската школа на клуба и за новите партньорства с два колумбийски клуба.

Как сте и къде ви намирам?

- Вкъщи съм.

Какво вършиме в всекидневието без футбол?

- Аз си го снабдявам.

По какъв метод?

- По разнообразни. Организирахме една, две срещи с децата в клуба. Работя отдалечено.

Оптимист ли сте, че футболното състезание може да се възобнови през месец май, каквито са актуалните проекти?

- Според мен не. Няма да се случи. При състояние, че пикът още не е пристигнал, както споделят. При състояние, че няма ваксина. Според мен няма да премине по този начин бързо.

Според вас ще успее ли да се реализира това до края на лятото каквито са по-негативните прогнози, примерно до края на август?

- Проблемът съгласно мен е, че другото шампионата, в случай че има опция да стартира в точния момент, което ме съмнява, няма по кое време да свърши настоящето. Няма време по кое време да се играят мачовете. Според мен ще го анулират това състезание, по-скоро ще го прекратят. Не знам какви ще са решенията кой ще е първи, кой ще е втори, кой ще изпада. Но няма да се играе.

Футболните деятели у нас показват доста полярни отзиви – нулева година, неотложно преустановяване, разнообразни разновидности с изиграване на мачове. Каква е вашата позиция?

- Относно класирането и това кой ще е първенец мисля, че би трябвало да има, тъй като, в случай че УЕФА анулира Шампионска лига го разбирам. Но, в случай че не са анулирани, ние би трябвало да излъчим някакво класиране. Има тимове, които влизат от В групите, от Б групите в по-горни дивизии. Отбори, които изпадат. Според мен това нещо би трябвало да се реши, не може да се анулира. Въпреки че ние сега сме в неизгодна позиция и за нас е супер, в случай че има нулева година. Мисля, че няма да е почтено.

Сериозно се разяснява и казусът за особената икономическа обстановка, в която изпаднаха футболните клубове. Така в някои от тях се взимат ограничения за понижение на възнагражденията. Водене ли са такива диалози във Витоша?

- Да, макар че ще ви кажа нещо, което не съм сигурен дали доста хора се замислят върху него. В България приходите от почитателите са незначителни. Ако някои клубове в Западна Европа огромно перо са тези доходи от продажбата на фланелки, билети, на продукти, на други артикули по стадионите, в България това е една незначителна част. Проблемът е, че, когато няма състезание, малките екрани и спомагателните спонсори ще стопират своите доходи до известна степен до момента в който не се играят мачове. Нека не се залъгваме, че, когато няма мачове, приходите на клубовете са от билети и продукти.

В конкретика взето ли е някакво решение в границите на клуба?

- Ние го коментирахме това нещо, мисля, че е редно да се случи.

Някак в миманса остана тематиката за детско-юношеските школи. До колкото знам във вашата има над 200 деца. Какви са опциите за адаптиране на учебно-тренировъчния развой в актуалните условия, що се касае до подрастващите?

- Там не може да се води някакъв подготвителен развой. Могат да се държат децата в някаква физическа форма посредством комплекс от извършения. Тази пандемия ме накара да открия Zoom Player. Чрез него контактувам с много хора, което е някаква позитивна крачка. Винаги има нещо, което можеш да научиш от създалия се проблем. Чрез такава платформа можеш да контактуваш с много хора. Можете да организирате дружно тренировки у дома, може да се провеждат лекции на тематика футбол с децата под формата на презентации.

Казвате за извличането на позитиви. Какви са съгласно вас огромните поучения, които сега си вадят футболните хора?

- Най-голямата поука, за мен персонално е че, тази област футбола, в която съм аз, е изключителна значима част от стопанската система на страните. Това е тази част, която забавлява хората. Говоря от позиция на развиването на стопанската система.

Малко преди паузирането на шампионата вие бяхте в Колумбия, където успяхте да договорихте партньорства с локални клубове. Разкажете ни малко повече.

- Говорихме за партньорства. Един от клубовете е от град Чоко, който е в една от най-бедните елементи на Колумбия. Другият е Естудиантес де Меделин. Всичко стартира поради един наш състезател, който е колумбиец. Казва се Андеас Паломики. Чрез него и поради него проведох това съдействие, тъй като Колумбия е място, където не престават да играят футбол. Не са на телефоните, не са по компютрите. Има елементи от Колумбия, където в действителност са доста небогати. В същото време заплатите са ниски. Ние можем да си позволим много качествени играчи от този регион, приказвам български футбол. Това беше мотива. Срещнахме се. Децата там още упражняват на пясъка, както на времето ние тренирахме на сгурия. Това обаче не ги караше да бъдат по-малко стимулирани. Бяха сами, без родителите си. Направи ми усещане, че механически се отличават много повече от нашите деца, тъй като действително те не са по шест часа на седмица, а доста повече с топката.

Г-н Ангелов, вашето обръщение към хората в тези по-особени времена.

- Мисля, че страхът е нещо, което е нездравословно в такива моменти. Във всяка една тежка обстановка научаваме най-вече, когато имаме тежки моменти. Убеден съм, че това нещо, което се случва няма единствено отрицателна страна. Бих помолил хората да видят и от тази позиция. Това е моментът, в който Земята си почива от нас. Да се замислят за връзките между тях, тъй като сега те са принудени да са с най-близките си хора. Надявам се да осъзнават, че тъкмо тази част от нашия живот е най-важната – нашето семейство и околните хора до нас. Другото като материални неща няма същото значение, като връзките в фамилията.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР