Спортният арбитражен съд (КАС) наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка

...
Спортният арбитражен съд (КАС) наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка
Коментари Харесай

Спортният арбитражен съд наложи четиригодишно наказание на Камила Валиева

Спортният трибунал (КАС) наложи четиригодишно наказване на съветската фигуристка Камила Валиева за нарушение на антидопинговите правила.

" Валиева е приета за отговорна в нарушаване на антидопинговите правила и е глобена с четиригодишен интервал от отнемане от спортни права, считано от 25 декември 2021 година ", се споделя в изказване на съда.

В решението се показва още, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произлизащи от това последствия (включително лишаване на трофеи, награди, медали, облаги, награди и т.н.). Това значи, че на Русия ще бъде отнета купата в отборния шампионат от Пекин 2022.



Съдът акцентира, че откакто деликатно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да потвърди невиновността си за умишлена приложимост на допинг.

17-годишна рускиня е уличена в приложимост на неразрешеното лекарство " триметазидин ". То е намерено в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен обществено едвам през февруари 2022 година по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката към този момент беше спечелила златен орден в отборната конкуренция. В самостоятелното съревнование Валиева приключи на четвърто място. Тя е също европейска шампионка от 2022 година.

Решението на КАС е дефинитивно, като се изключи правото на двете страни да апелират пред Федералния съд на Швейцария в границите на 30 дни. Адвокатите на Валиева ще може да сезират комисията за възможни процедурни нарушавания от страна на съда.

Рускинята завоюва златото в отборния шампионат дружно с Марк Кондратюк, Анастасия Мишина/Александър Галямов, Виктория Синицина/Никита Кацалапов. Отборът на Съединени американски щати зае второ място, а в подреждането следват Япония и Канада. 17-годишната Валиева е европейска шампионка за 2022 година и държи международните върхове за най-висока оценка в късата и волната стратегия, както и в общия общ брой.

През януари 2023 година УАДА разгласи, че Руската антидопингова организация (РУСАДА) е издала решение по случая. Дисциплинарната комисия на РУСАДА откри: Валиева е направила нарушаване на антидопинговите правила, само че не е отговорна за това. Резултатите на спортистката на съветското състезание през 2022-а бяха анулирани и тя загуби купата първенец на страната. УАДА и Международният съюз по кънки (ISU) оспориха решението по делото Валиева. Изслушванията на КАС се организираха от 26 до 28 септември и още веднъж на 9 и 10 ноември след правене на спомагателна документи.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР