Споровете около смяната на ръководството на Булгаргаз избухнаха с нова

...
Споровете около смяната на ръководството на Булгаргаз избухнаха с нова
Коментари Харесай

Министри на Станишев запалиха властта с газов скандал

Споровете към промяната на управлението на " Булгаргаз " избухнаха с нова мощ, откакто стана ясно, че новият ръб е изтъргувал огромно количество газ за Румъния посредством частни медиатори. Именно в това бяха упреквани досегашните шефове, уволнени преди седмица.

Бомбата в сагата към " Булгаргаз " беше хвърлена от двама някогашни министри от кабинета на Сергей Станишев, чиято партия Българска социалистическа партия в този момент е съдружен сътрудник на ръководещата коалиция. Първи някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров разкри, че новият ръб следва същите практики като остарелия и е продал за ден 60 хиляди МВтч в Румъния. Бившият Министерство на вътрешните работи началник Румен Петков добави, че договорката през хъб " Балкан " е станала за рекордно късите 3 секунди, а голяма облага отишла при медиатори. Той вкара и конкретика в продажбите при новия ръб на " Булгаргаз ".

„ На 3 февруари - встъпването в служба на новото управление - са продадени 10 000 мегаватчаса. 4 февруари - 12 000 мегаватчаса. 5 и 6 февруари - по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста облага 1,8 млн. евро) ", изреди Петков. И подсети, че през последните месеци отстраненото преди седмица управление на " Булгаргаз " не е осъществило сходни покупко-продажби, с цел да избегне феномена, при който у нас през борсата медиатори купуват природен газ евтино, а по-късно се изнася в прилежаща Румъния на доста по-висока. Цената у нас е 55 евро на мегават, а в Румъния е 85 евро.

" Значи, за събота и неделя

новият началник на " Булгаргаз " направи някого милионер ",

съобщи още Петков. И изясни, че за минути от системата на газовия хъб може да се извадят медиаторите, които са купили тези количества, с цел да ги изнесат на доста по-висока цена, и по този начин да стане ясно кой е натрупал свръхпечалба.

Лидерът на опозицията Бойко Борисов незабавно яхна абсурда и дефинира договорката като " кражба за милиони ". Според него доста съмнително е, че количествата са оповестени в края на деня и за секунди покупко-продажбите са осъществени и затворени.

От " Булгаргаз " реагираха с обяснението, че през борсата са продадени непотребни количества за финансово стабилизиране на сдружението. Те пък се натрупали поради по-ниското ползване в почивните дни. Продадени били не 60 000, а 37 хиляди МВтч, а

продажбата им била наложителна, тъй като нямало задоволително пари в касите на сдружението.

В поддръжка на тази версия през вчерашния ден енергийният министър Александър Николов, който беше в Баку за осмата министерска среща за Южния газов кулоар, незабавно свика конференция, на която разгласи, че новото управление на " Булгаргаз " е разкрило дупка в сдружението за 200 млн. лева

Обвинението му бе несъмнено като " цялостни нелепости " от някогашния началник на сдружението Николай Павлов, който през днешния ден е на разпит в Софийската градска прокуратура.

Бившият шеф на " Булгаргаз " изясни, че енергийният министър спекулира с данните за финансовото положение на сдружението и въпросната дупка, за която приказва, в действителност са идни заплащания по падежи по дълготрайните контракти с контрагенти на газовото сдружение.

Към момента на неговото премахване са били осъществени заплащания на 60 % от доставките от Русия за февруари и 100 % от тези по азерския контракт. " Предстоят падежи за 450 млн. лева, дължими от промишлеността. Отделно топлофикациите би трябвало да получат обезщетения поради прелюдия мораториум върху цената на природния газ, което ще докара до тяхното разплащане ", разяснява някогашният газов началник.

И настоя, че е оставил " Булгаргаз " без нито един лев отговорности. Също по този начин предвижда, че при събиране на идните вземания в сдружението ще се обезпечи ликвидност от 300 млн. лева и няма да има опасност за идните заплащания по договорите за съветския и азерския газ.

" На процедура се употребява моментът сред заплащането от страна на " Булгаргаз " към неговите снабдители и събирането на парите от промишлеността и топлофикациите, с цел да се оправдаят дейностите на новия ръб към петъчната продажба на газ на борсовия пазар ", разясниха разногласието енергийни потенциали.

Енергийният министър обаче видя скрит план против новото управление на " Булгаргаз "

Той изясни, че продажбата на количествата в Румъния е била, с цел да не изпадне " Булгаргаз " в дисбаланс по отношение на газовия оператор " Булгартрансгаз " и да се наложи най-после да продаде на него непотребния си газ на цени с 8% по-ниски от постоянните.

" Тези покупко-продажби на се изненадващи, само че очевидно за някои хора са. В рамките на по-малко от 12 часа се изрекоха както хора от градивната съпротива, по този начин и някогашен министър от кабинета на Станишев, някогашен министър председател. Това като колективен диалект демонстрира, че против енергийната политика на държавното управление се води война. Интересно е, че информацията е еднообразно неверна и наподобява на преписването в гимназията ", съобщи Александър Николов. Той уточни, че продажбите в петък не са за 60 хиляди а за 37 400 МВтч, които били остатък от 14 % на дневна база поради по-мекото време. Така били осъществени 18 покупко-продажби с 10 контрагента и всички, които са желали, са можели да си купят. Освен това покупко-продажбите били осъществени на държавната газова борса, а не на частната, която бе желаната от бившето управление. Приходите от тези покупко-продажби ще са малко над 5 млн. лева, а облагата за сдружението - 1.5 млн. лева, пресметна министърът.

Според него този финансов запас може да се употребява за понижаване на цената за бъдещи интервали, само че не можа да изясни по каква логичност и по какъв начин може да се случи.

Александър Николов увери също, че новото управление на " Булгаргаз " е задоволително умело. Той дефинира като спекулации изказванията, че назначението на новия началник Людмил Йоцов, който до неотдавна е бил чиновник в свързваната с " Газпром " " МЕТ енерджи трейдинг България ", може да помогне за дълготрайния контракт с руснаците или да е троянски кон.

" За целия екип мога да кажа в елементи какъв брой опит имат в сферата и какво са правили, само че наблюдавайте деликатно резултатите отсега нататък ", разгласи още министърът.
Свързани вести Министърът на енергeтиката: Има координирана офанзива против националния интерес на България
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР