Спорният проект за изграждане на огромен парк с батерии за

...
Спорният проект за изграждане на огромен парк с батерии за
Коментари Харесай

Държавата ще финансира двойно скъпата авантюра с батериите

Спорният план за създаване на голям парк с акумулатори за предпазване на сила от ВЕИ набъбна с нови милиони и вложения. След като заложи 1,5 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност за закупуване на батериите, в този момент хазната се кани да уплътни инвестициията по втора линия – през Фонда за обективен преход. По него ще бъдат обезпечени пари за основаването на цех за производството на батериите.

Така кръгът се затваря – с обществени средства първо ще бъде подсилен частен вложител за създаване на цех, а след това пазарът му ще бъде обезпечен от страната с изкупуване на акумулатори от новосъздадено държавно сдружение, което да експлоатира парка, написа " Сега ".

Намерението за финансиране на производството на акумулатори е записано в плана за териториален проект за обективен преход на Стара Загора. Проектите с териториалните проекти на трите въглищни района Стара Загора, Кюстендил и Перник бяха апокрифни до последно, като са пуснати за публично разискване на 2 август.

Планът за Стара Загора планува вложения в три стълба – „ индустрия за устойчиви енергийни решения “, „ Социална поддръжка и поддръжка за заетостта “ и „ Разнообразяване на локалната стопанската система “. В рамките на първия дирек са планувани за финансиране 6 схеми, измежду които е и тази за създаване на цех за произвеждане и/или преработване на акумулатори. От текста излиза наяве, че обществената поддръжка ще е по две линии – финансиране както на оперативни, по този начин и на финансови разноски. " Подкрепата за оперативни разноски ще бъде приоритизирана, с цел да се обезпечи допустимо максимален резултат върху устойчивата претовареност ", се акцентира в текста.

Това на процедура значи, че ще бъде покрита сериозна част от възможна инвестиция, като за частния вложител ще остане евентуално някакъв дял от финансовите вложения. Според проекта финансирането ще се дава на конкурентна и открита основа, само че по какъв тъкмо метод ще бъде определен вложител, не е посочено. „ Целта е да се привлекат един или повече огромни вложители в региона на производството, да се обезпечи различна претовареност и да се подсигурява енергийният преход на България. Очаква се вложителите да основат огромни локални индустриални мощности. Такива уреди могат да работят като котвени вложители за останалата част от района и да генерират директни и непреки изгоди за заетостта. Очаква се те да изискват умения, тясно свързани с уменията на най-пряко засегнатите от прехода служащи “, написа в териториалния проект за обективен преход на Стара Загора. Не излиза наяве за какво е позволена неустановеност за типа на завода - за произвеждане или за преработване на акумулатори.

От документа не се схваща и какво финансиране ще бъде ориентирано към целия район Стара Загора и в частност – към схемата за създаване на цех за произвеждане и/или преработване на акумулатори. От Фонда за обективен преход България чака 1,178 млн. евро, като все още няма изясненост за разпределението им по райони. Много е допустимо оповестените за публично разискване териториални проекти да не са обществени в цялостния си тип, тъй като са озаглавени като приложения и не са съпроводени от финансова рамка. Не е ясно дали проектите няма да бъдат изменени от служебното държавно управление. Плановете бяха направени от PricewaterhouseCoopers Bulgaria. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР