Спорният началник на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването)

...
Спорният началник на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването)
Коментари Харесай

Сменят шефа на германското контраразузнаване заради Кемниц

Спорният шеф на Федералната работа за отбрана на конституцията (контраразузнаването) Ханс-Георг Маасен, беше свален от поста си, само че това не наподобява като глоба, написа френският в. " Монд ", представен от Българска телеграфна агенция. След отдръпването си от контраразузнаването, той получава поста държавен секретар към министерството на вътрешните работи, което се равнява на покачване.

Маасен беше подложен на рецензии, откакто изрази подозрение, че в град Кемниц е имало " лов на хора ", както твърдяха водещите немски медии и канцлерката Ангела Меркел. Той обаче съобщи пред в. " Билд ", че контраразузнаването не може да удостовери достоверността на любителски запис, показващ нападенията, напомня в. " Монд ". Управляващата " необятна коалиция " не можа да реализира консенсус за него - съгласно Германската социалдемократическа партия (ГСДП той явно трябваше да бъде освободен. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер обаче не виждаше аргументи да се желае оставката му. Меркел се опита да постави завършек на разногласието, само че не съумя. Социалдемократите втвърдиха позицията си, окуражени от обвинявания за връзки сред Маасен и партия " Алтернатива за Германия ".

Оставката на Маасен провокира по-малко мнения от назначението му, отбелязва в. " Монд ". Опозицията и ГСДП насочиха рецензии против това решение.

След 11 дни на разногласия, взетото през вчерашния ден следобяд решение наподобява като сложен компромис. Но въпреки че той ще разреши да се избегне разпадането на ръководещата коалиция, компромисът припомня какъв брой отслабена политически е Меркел. Фактите - че след изборите тя не съумя да сформира държавно управление в продължение на шест месеца и се сблъска със Зеехофер във връзка с миграционната рецесия - го удостоверяват ясно. От тази позиция казусът Маасен демонстрира още веднъж какъв брой нестабилна е ръководещата в Германия коалиция, от която съгласно изследване на Civey за сп. " Шпигел " са недоволни 64 на 100 от гласоподавателите, написа в. " Монд ". Шест месеца след началото на четвъртия си мандат Меркел наподобява по-малко загрижена за дейностите на държавното управление си, в сравнение с за политическото си оцеляване.

На разузнавачите се заплаща да са невидими, като остават незабелязани от обществеността и над политическите битки. Началникът на немското контраразузнаване не правеше нито едно от тези неща, написа в. " Ню Йорк таймс ". Безцеремонните позиции на Маасен му завоюваха почитание измежду крайната десница и подложиха на подозрение политическата му безпристрастност. Освен това те съживиха отдавнашните опасения за съществуването на традиция за занемаряване на крайнодесния екстремизъм от страна на немските сили за сигурност. Предшественикът на Маасен беше уволнен преди шест години, откакто стана ясно, че контраразузнаването е унищожило документи, отнасящи се за серия терористични набези против имигранти, осъществени от крайнодесни. В началото за тях бяха упрекнати други имигранти.

Маасен беше назначен, с цел да даде ново начало на Федералната работа за отбрана на конституцията, основана след Втората международна война, с цел да пази немската народна власт от появяването на други политически сили - на първо място нова нацистка партия - които могат да заплашат конституционния ред, напомня в. " Ню Йорк таймс ", като отбелязва, че тъкмо по тази причина въпросите за негови политически пристрастия бяха още по-притеснителни за доста депутати и анализатори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР