Спорните текстове от Закона за личната помощ бяха преработени спешно

...
Спорните текстове от Закона за личната помощ бяха преработени спешно
Коментари Харесай

Управляващите и майките на деца с увреждания постигнаха съгласие

Спорните текстове от Закона за персоналната помощ бяха модифицирани незабавно на изключителна среща в Народното събрание довечера.
Така беше реализиран консенсус сред ръководещите и майките на деца с увреждания, съобщи Българска национална телевизия. В срещата участваха депутати, специалисти от две министерства, омбудсманът Мая Манолова.

След изключителната среща при премиера в сряда майките получиха увещание, че някои текстове от Закона за персоналната помощ ще бъдат модифицирани. Днес работна група се събра по неотложност в Народното събрание, с цел да откри решения по противоречивите моменти .

 Борисов и майките се схванаха
Борисов и майките се схванаха

Премиерът се оплака от насъбраните проблеми в разнообразни

" Постигнахме консенсус. Всички са задоволени от текстовете, които направихме, с последните забележки, които имаше по тях. Смятам, че оттук насетне не би трябвало да има повече противоречие. " - разяснява председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Майките и омбудсманът настояха парите, планувани за персонална помощ през идната година, да се трансферират от централния бюджет в този на общественото министерство .

" Опита да се лимитира една обществена поддръжка с избрана сума пари, аз персонално виждам за първи път. Слава Богу, че се разбрахме, че това няма да се случи! " - съобщи Мая Манолова.

 Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без персонален помощник
Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без персонален помощник

Определят часова ставка за персоналните асистенти

" Това, за което получихме заричане е, че съгласно самостоятелните потребности на всяко дете и лице с увреждане ще получи нужните часове . И няма да има отвод от кметовете, тъй като няма пари. Няма да има листа на чакалите. " - разясни Вера Иванова, майка от самодейността " Системата ни убива ".

" Тези 71 милиона, които са планувани за персоналната помощ, те са по Закона за държавния бюджет към този момент в МТСП . " - акцентира Весела Одаджиева, също майка от самодейността.

Предвижда се парите за персоналната помощ да се отпускат от Агенцията за обществено подкрепяне.
На петъчното си съвещание обществената комисия в Народното събрание ще прегледа закона на второ четене.

 Регистър сплотява информацията за хората с увреждания
Регистър сплотява информацията за хората с увреждания

Дончев разгласи, че ще бъде назначена инспекция на в този момент настоящия указател
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР