Спорна и противоречива забрана за поставяне на хавлии и чадъри

...
Спорна и противоречива забрана за поставяне на хавлии и чадъри
Коментари Харесай

В Несебър: пазим дюните или пазим на платената зона на плажа?

Спорна и спорна възбрана за слагане на хавлии и чадъри е наложена от наемателя на Южния плаж на Несебър още от началото на сезона. С табели, той е забранил разрушаването на дюните на линията, само че и плажуването върху тях.

„ Видеокамери и охранители пазят дюните на Южния плаж в Несебър от недобросъвестни туристи. От началото на сезона предпазените пясъчни дюни са под непрекъснато наблюдаване, обезпечена е и физическа защита. Всяко нарушение целостта на дюните ще бъде записано на лентата и ще бъде употребявано като доказателство против нарушителите. Видеотехниката е инсталирана от новия собственик " Ауто фактор ", който е наложил цялостна възбрана за слагането на плажни такъми върху предпазените пясъчни формирания “, се споделя в прессъобщение на компанията – наемател, разпратено в края на юни.

Местни поданици алармираха, че в действителност не става въпрос за отбрана на дюните, а в отбрана на частния интерес, тъй като е лимитирана зоната за гратис плажуване.

Проверка на място демонстрира, че табелите, с които се не разрешава слагането на плажни такъми като чадъри и хавлии, стартират ведната след платената част на линията, на която наемателят е сложил своите плажни такъми. Въпреки че на пясъка не се вижда растителност, той е показал, че глоба заплашва всеки, който сложи хавлия и чадър в тази зона. Дюните с растителност се виждат ясно, на десетки метри от ограничаващите табели.

В схемата за разполагане на преместавеми обеки и уреди, неразрешеният сектор е посочен като „ зона за свободно разполагане на плажни такъми “. Въпреки това, табелите не разрешават точно това, а опасността за санкция е сред 500 и 5000 лева Малка част от тази зона е маркирана като " зараждащи се дюни ". Санкцията може да бъде наложена по отношение на Закона за предпазените територии, в която е конкретизирано, че е не се разрешава късане на растения, къмпингуване, шофиране през дюните и безпокоене на птиците, написа още на табелите.

Плажът попада в предпазена зона Ахелой – Равда – Несебър, само че в нея няма възбрана за плажуване. В точка 2 от режима на действия в зоната е разказано:

„ Забранява се увреждането и унищожаването на естествената растителност в крайбрежната плажна линия и в дюни, отвън дейната плажна повърхност, с изключение на в случаите на разчистване от инвазивни и неместни видове; увреждане или заличаване на дюни посредством разораване, разкопаване, засипване, подравняване, утъпкване, паркиране и други “

А до какъв брой това е дейна плажна повърхност демонстрира схемата на линията.

От Министерството на туризма, които са осведомени за случая, не дадоха отговор дали са направили инспекция и какво е установила тя. От компанията – наемател също не дадоха отговор на изпратените към тях въпроси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР