Според високопоставени украински офицери военната картина е мрачна и руските

...
Според високопоставени украински офицери военната картина е мрачна и руските
Коментари Харесай

Украйна е изложена на огромен риск от колапс на фронтовата линия, твърди неолибералният Политико

Според високопоставени украински офицери военната картина е мрачна и съветските генерали могат да реализират триумф, където и да решат да съсредоточат идната си атака
Последните изявления на предприемача Илон Мъск по отношение на войната в Украйна провокираха скърцане със зъби, защото той предизвести, че въпреки Москва да няма " никакъв късмет " да завладее цяла Украйна, " колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече територии ще печели Русия, до момента в който не стигне Днепър, който е сложен за превъзмогване ".

" Ако обаче войната продължи задоволително дълго, ще падне и Одеса ", предизвести той.

С историята си на апели към Украйна да се съгласи на териториални отстъпки - и с опълчването си на пакета от военна помощ на Съединени американски щати на стойност 60 милиарда $, който закъса на Капитолийския рид вследствие на партийни разногласия - Мъск най-малкото не е измежду обичаните коментатори на Украйна. И забележките му получиха предвидим отпор.

Но прогнозата на милиардера бизнесмен в действителност не се разграничава кой знае какъв брой от страшните предизвестия, които украинският президент Володимир Зеленски насочи през последните няколко дни. Според Зеленски, в случай че спреният многомилиарден пакет не бъде утвърден скоро, силите му ще би трябвало " да се отдръпват обратно, да отстъпват, малко по малко, с дребни крачки ". Той също по този начин предизвести, че някои огромни градове могат да бъдат изложени на риск от рухване.

Очевидно е, че предизвестията на Зеленски са част от широкообхватни дипломатически старания за разпределяне на военна помощ, от която силите му толкоз обезверено се нуждаят и която им липсва от месеци - от 155-милиметрови артилерийски снаряди до системи за противовъздушна защита " Пейтриът " и дронове. Но тъжната истина е, че даже пакетът да бъде утвърден от Конгреса на Съединени американски щати, масираното доставяне може да се окаже незадоволително, с цел да се предотврати огромно раздробяване на бойното поле.

А сходен крах, изключително в разгара на предизборните акции в Америка и Европа, може доста добре да съживи натиска на Запада за договаряния, които явно биха били в интерес на Русия, оставяйки Кремъл свободен да възобнови спора в предстоящ миг по собствен избор.

По създание в този момент всичко зависи от това къде Русия ще реши да насочи силите си в офанзивата, която се чака да стартира това лято. В рамките на предварителната атака - разпростряла се от Харков и Суми на север до Одеса на юг - ракетните удари и ударите с дронове от страна на Русия доста набъбнаха през последните седмици, насочвайки се към инфраструктурата и затруднявайки догатките за това, къде ще бъде концентриран главният й напън.

Според високопоставени украински военни, служили при военачалник Валерий Залужни - главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна до промяната му през февруари - военната картина е мрачна.

Офицерите обявиха, че има огромен риск фронтовите линии да се срутен, без значение от това къде съветските генерали решат да съсредоточат настъплението си. Освен това, с помощта на доста по-голямото си числено предимство и управляемите въздушни бомби, които разрушават украинските позиции от седмици насам, Русия евентуално ще успее да " проникне във фронтовата линия и да я разбие в някои елементи ", споделят те, като приказват при изискване за анонимност, с цел да приказват свободно.

" Сега нищо не може да помогне на Украйна, тъй като няма съществени технологии, които да са в положение да компенсират огромната маса войски, които Русия евентуално ще хвърли против нас. Ние не разполагаме с тези технологии, а Западът също не разполага с тях в задоволителен брой ", съобщи пред " Политико " един от високопоставените военни източници.

Според него само украинската храброст и резистентност, както и грешките на съветските командири могат да трансформират мрачната динамичност. Грешки като тази, позволена в събота, когато Русия предприе една от най-големите танкови офанзиви против украинските позиции от началото на пълномащабното си навлизане, единствено с цел да нападна линиите на 25-та украинска бригада, която извади от строя десетина танка и 8 бойни машини на пехотата - една трета от числеността на колоната.

Високопоставените украински офицери обаче подсетиха, че да се разчита на съветските неточности не е тактика, и показаха мъка от неверните стъпки, които съгласно тях са спънали украинската опозиция през цялото време - неточности, позволени както от Запада, по този начин и от Украйна. Те също по този начин бяха язвителни във връзка с забавянето на Запада, като обявиха, че доставките и оръжейните системи са пристигнали прекомерно късно и в незадоволително количество, с цел да трансформират обстановката.

" Залужни наричаше това " Война на един късмет " - споделя един от офицерите. " Под това той разбираше, че оръжейните системи доста бързо стават непотребни, тъй като руснаците бързо им противодействат. Например ние използвахме сполучливо крилатите ракети Storm Shadow и SCALP [доставени от Англия и Франция] - само че единствено за малко време. Руснаците постоянно се учат. Те не ни дават втори късмет. И съумяват в това. Не вярвайте на шумотевицата за това, че те просто хвърлят бойците в месомелачката, с цел да бъдат избити. Те вършат и това, несъмнено - максимизират още повече въздействието на численото си предимство - само че също по този начин се учат и усъвършенстват ", добави той.

Офицерите споделиха, че портативните противотанковите системи, доставени от Англия и Съединени американски щати през първите седмици на нашествието, са пристигнали в точния момент и са им помогнали да спасят Киев - както и леките многоцелеви ракетни системи HIMARS, които са били употребявани с доста дейно и са им разрешили да изтласкат Русия от Херсон през ноември 2022 година

" Но постоянно просто не получаваме оръжейните системи сега, в който се нуждаем от тях - те идват, когато към този момент не са настоящи ", сподели различен върховен офицер, като даде образец с изтребителите F-16. Очаква се към дузина F-16 да бъдат въведени в употреба това лято, откакто завърши главното образование на водачите. " Всяко оръжие си има собствен личен подобаващ миг. F-16 бяха нужни през 2023 г.; те няма да са подобаващи за 2024 година ", сподели той.

И това е по този начин, тъй като, съгласно този офицер, Русия е подготвена да им противодейства: " През последните няколко месеца започнахме да виждаме, че руснаците изстрелват ракети от Джанкой в Северен Крим, само че без взривни бойни глави. Не можехме да разберем какво вършат, а след това разбрахме: Те са за установяване на обсега ", споделя той. Офицерът изясни, че Русия е изчислявала къде е най-добре да разположи своите ракетни и радарни системи С-400, с цел да усили оптимално площта, която могат да покрият против F-16, като ги държат надалеч от фронтовата линия и логистичните центрове на Русия.

Офицерите също по този начин споделят, че в този момент се нуждаят от по-основни стандартни оръжия, както и от дронове. " Нуждаем се от гаубици и снаряди, стотици хиляди снаряди и ракети ", споделя един от тях, като пресметна, че Украйна се нуждае от 4 милиона снаряда и 2 милиона дрона. " През цялото време казвахме на западните сътрудници, че имаме военен опит, имаме схващане за тази война на бойното поле. Те разполагат с ресурсите и би трябвало да ни дадат това, от което се нуждаем ", добави той.

Европа от своя страна се пробва да помогне на Украйна да компенсира големия си минус в артилерийските снаряди. И в тази връзка препоръчаната от Чехия покупка на едро на артилерийски муниции може да докара до това, че Украйна да разполага с общо към 1,5 млн. снаряда от Европейски Съюз и отвън него на стойност 3,3 милиарда $ - само че това към момента не е задоволително за потребностите ѝ.

Офицерите акцентират, че им трябват и доста, доста повече хора. В момента страната не разполага с задоволително хора на фронтовата линия и това задълбочава казуса с незадоволителната поддръжка от страна на Запада.

Въпреки това Украйна към момента не е дала старт за набиране на бойци преди упования съветски напън, защото управляващите се тормозят от политическите последствия, които биха могли да донесат мобилизационните ограничения на фона на отхвърли от наборна работа и бягството от военна тегоба. Залужни към този момент обществено прикани за готовност на повече бойци още през декември, оценявайки, че Украйна се нуждае от най-малко още 500 000 души. Оттогава насам въпросът за наборната работа се върти напред-назад.

Миналата седмица военачалник Олександър Сирски - наследникът на Залужни - ненадейно разгласи, че Украйна може би не се нуждае от толкоз доста нови бойци. След обзор на ресурсите броят им е " доста понижен " и " чакаме, че ще разполагаме с задоволително хора, способни да пазят родината си ", съобщи той пред осведомителната организация " Укринформ ". " Говоря освен за мобилизираните, само че и за доброволните бойци ", сподели той.

Планът е допустимо най-вече униформени чиновници и такива, които не извършват бойни функционалности, да бъдат трансферирани на фронтовата линия след интензивно три- до четиримесечно образование. Но висшите офицери считат, че Сирски бърка и " се поддава на натиска на политиците ". След това, във вторник, Зеленски подписа някои спомагателни елементи към остарелия закон за мобилизацията, с които се стягат правните условия към украинските мъже в наборна възраст да записват данните си и се понижава минималната възраст за приканване от 27 на 25 години. Но в Украйна това се преглежда единствено като кърпене на дупки.

" Имаме освен военна рецесия - имаме и политическа рецесия ", споделя един от офицерите. Докато Украйна се пази от огромна готовност, " Русия в този момент събира запаси и ще бъде подготвена да предприеме огромна офанзива към август, а може би и по-рано ".

Така че Мъск може би въпреки всичко не е прекомерно надалеч от истината.

Джейми Детмър, Политико
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР