Според трите сценария, предложени от социалното министерство за определяне на

...
Според трите сценария, предложени от социалното министерство за определяне на
Коментари Харесай

Предлага се синдикати и работодатели да преговарят по три варианта за минимална заплата за 2018 г.

Според трите сюжета, препоръчани от общественото министерство за установяване на минималната работна заплата, има три числови разновидността за минималното заплащане през 2018 година - 509 лв., 492 лв. и 528 лв..

Това сподели на семинар за публицисти основният икономист на КНСБ Любен Томев, представен от Българска телеграфна агенция. Предложенията за рамково съглашение за договаряне на механизъм за минималната работна заплата са дадени към този момент на синдикати и работодатели. Те плануват до края на първото тримесечие МТСП да дава на обществените сътрудници 27 статистически знаци, както и синдикати и работодатели да търсят единодушие по три числови сюжета за договаряне на минималното заплащане. Те ще могат да избират един от разновидностите, както и някакъв компромисен. Държавата няма да ги задължава с нищо, само че в случай че не съумеят да се договорят, държавното управление ще дефинира минималното заплащане. По общата оценка на синдикати и работодатели тези разновидности са крачка напред, само че крият опасности от позиция на опцията да се реализира координиране, сподели Любен Томев.

По първия сюжет, който залага минималната заплата да е 66 на 100 от медианната заплата, минималното заплащане се получава 509 лв. за 2018 година. Според КНСБ обаче не би трябвало да се залага медианна заплата на работещите в стопанската система въобще, а единствено на тези, които са заети на цялостен работен ден. Тогава минималното заплащане се получава с 15 -20 лв. повече. По втория сюжет, който залага стопански индикатори - растеж на Брутният вътрешен продукт на глава на популацията и на инфлацията, минималната работна заплата би трябвало да е 492 лв.. Третият сюжет се базира на формалната линия на беднотия, наложена върху средностатистическото домакинство и при този вид минималната заплата за идната година излиза 528 лв..

КНСБ продължава да упорства за по-агресивна политика за минималната работна заплата - 520 лв. за 2018 година, 560 за 2019 година, 610 за 2020 година и постигане на 800 лв. през 2022 година при междинна работна заплата 1700 лв.. Тогава би се постигнало съответствие 47 на 100 на минималната към междинната заплата, което се приближава до настояването на синдиката минималното заплащане да е 50 на 100 от междинната работна заплата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР