Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон,

...
Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон,
Коментари Харесай

Възраждане, БСП и ИТН с обща жалба до КС срещу избора на Атанасова и Белазелков

Според трите парламентарни групи тези решения опонират на главния закон, на правилата, на които той е построен.

По-рано Народното събрание приключи пълномощията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС като народен представител. Тя и Борислав Белазелков се чака да положат клетва като конституционни съдии този петък.

Освен това " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ считат, че двете решения в частта, в която визират деветгодишен мандат на двамата определени конституционни съдии, също са противоконституционни, предава Българска телеграфна агенция.

" На няколко учредения, развити в тази обща конституционна тъжба, ние се надяваме да убедим настоящия състав на Конституционен съд, че този избор на двама съдии освен е недемократичен, опонира, както на правилата, които самата " сглобка " - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи одобриха за бистрота и легитимност при избора на органи, а и на всички правила, върху които е построена българската страна ", добави Петър Петров.

Вчера и президентът Румен Радев сезира Конституционен съд по отношение на избора на Атанасова и Белазелков.

На въпрос за какво трите групи внасят тъжба до Конституционен съд, откакто такава към този момент има от президента Радев, от " Възраждане " прецизираха, че постъпват, " както бе оповестено още по време на полемиките, протекли в една извънредно експресна процедура, която съзнателно бе направена по този начин, че да попречи на вярната преценка на народните представители - бе декларирано, че ще бъде импортирано сходно искане ".

" Опозиционните партии сме поредни в това, което споделяме, изготвихме едно общо искане и през днешния ден го внасяме, добави Петров. По неговите думи президентът също има право да внася искане, " доколкото ролята е на балансьор сред управляващите ".

Във връзка с поисканата през вчерашния ден оставка на Радев от ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски, Петров уточни, че всеки може да прави каквито претенции откри за добре. " Това, което виждам досега, е, че президентът оспори, както и ние, измененията в Конституцията ", сподели депутатът от " Възраждане " и добави, че е обикновено ръководителите на " сглобката " да желаят оставката на индивида, който оспорва техните решения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР