Според традицията адвент календарите се подаряват на роднини и приятели

...
Според традицията адвент календарите се подаряват на роднини и приятели
Коментари Харесай

Адвент календарът - рекламен трик или мила традиция?

Според традицията адвент календарите се подаряват на родственици и другари месец преди католическата Коледа. Представляват картонена кутия или къща, в която се поставят сладкиши, козметика, бележки с стремежи, цитати от Евангелието, дребни задачки или други приятни неща. Комплектът се състои от номерирани кафези, които би трябвало да отворите до началото на празника. 

Смята се, че първият адвент календар се появява през 1903 година в Германия - основан е от Герхард Ланг в печатницата " Reichhold&Lang ". Представлявал картонена дъска с 24 цветни карти. Според легендата като дете Ланг непрекъснато питал майка си по кое време е Коледа. Уморена от безконечните въпроси, дамата измислила развлечение за момчето: изпеклa бисквитки и ги сложила в номерирани торбички, които младият Ланг отварял до края на декември.

През 1928 година се появява първият шоколадов календар от " Stollwerck ". През 50-те години на предишния век вкусните календарите набират известност в Германия, а с течение на времето се популяризират и в други европейски страни и се трансформират в коледна традиция. По това време те имали и възпитателна функционалност - всякога, когато детето се канело да отвори прозорец, трябвало да си спомни какво положително и неприятно е направило денем. 

Превръща се в съвършен маркетингов трик

Днес адвент календарите към този момент нямат набожен смисъл и могат да съдържат всичко. Те са съвършен маркетингов инструмент, който може да продаде 24 продукта в един на деца и възрастни. Фирмите ги употребяват, с цел да изградят осведоменост за марката си, да привикнат клиентите към продукта и след това да ги накарат да го купят в цялостен размер.

Ако по-рано адвент календарите се свързваха единствено със сладки и шоколад, то през днешния ден от ден на ден се приказва за тях в подтекста на козметиката. Но освен. Миналата година за Коледа филмовата компания " Marvel " пусна календар с 25 фигурки на супергерои за £45. Имаше и поредност " Friends " (картички с стремежи с герои от сериала за £22) и даже производителите на храни за кучета изкараха свои лични оферти (лакомства за домакински любим за $36). Коледните календари толкоз са се модернизирали, че даже не би трябвало да са физически обект. Любителите на музиката могат да изтеглят приложение и да се насладят на 25 песни, с които да се заредят с празничен дух. 

Най-скъпият коства повече от 10 милиона $

Комерсиализацията по Коледа от време на време приема луди форми: най-скъпият коледен календар коства повече от 10 милиона $ и съставлява набор от 12 артефакта, отнасящи се до избрани страни. Следващата година притежателят му ще пътува до 12 разнообразни страни всеки месец със фамилията си. Авторът на концепцията, дизайнерката Деби Уингам, комбинира бижута, скъпи продукти и редки творби на изкуството в комплект от 50 кг. Всичко това клиентът ще подари на своите близки, с които ще пътешества.

Нека да си спомним и други забавни календари - да вземем за пример комплект от " Tiffany&Co " на стойност $150 хиляди, Календара на приключенията от " Lego " (с  герои от филмите на " Marvel " ) и Календара на приключенията на Хари Потър (с лакомства от света на магьосниците).

Понякога адвент календарът е повече от подарък

Някои компании употребяват коледните календари за благотворителна активност, като подаряват средства от продажбите им в поддръжка на разнообразни стратегии и начинания. В нашата просвета адвентите се появиха относително неотдавна, само че към този момент съумяха да намерят своите поддръжници. Вместо класическия коледен можете да си извършите календар в очакване на Нова година.

Още забавни текстове на празнична тема четете в - последното от профилираните ни издания за 2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР