Според техническия доклад, публикуван от Европейския център за превенция и

...
Според техническия доклад, публикуван от Европейския център за превенция и
Коментари Харесай

Европейски център за контрол на заболяванията: Няма спешна нужда от прилагане на бустер дози срещу COVID-19

Според техническия отчет, оповестен от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), въз основа на наличните все още данни няма незабавна потребност от използване на бустер дози от имунизациите против COVID-19 на изцяло имунизирани лица от главното население.

отбелязва, че при хора със мощно отслабена имунна система към този момент би трябвало да се обмислят спомагателни дози като част от тяхната първична имунизация.

Данни, основаващи се на успеваемостта на имунизацията и продължителността на отбраната демонстрират, че всички позволени ваксини в ЕС/ЕИП сега обезпечават доста добра отбрана против хоспитализация, тежки болести и гибел, свързани с COVID-19, до момента в който обаче към един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години към момента не е изцяло имунизиран.

При тази обстановка в този момент целта би трябвало да бъде имунизирането на всички лица, които дават отговор на изискванията и които към момента не са приключили предложения курс на имунизация.

В допълнение към напъните по осъществяване на имунизацията, от решаващо значение е да продължат да се ползват ограничения като физическо разграничаване, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се употребяват маски за лице, когато е належащо, по-специално в места с висок риск, като да вземем за пример домове за дълготрайни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо COVID-19 заболяване.

Важно е да се прави разлика сред бустер дози за хора с естествена имунна система и спомагателни дози за тези с отслабена имунна система. В някои изследвания се оповестява, че спомагателна доза ваксина може да усъвършенства имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първичният отговор към имунизацията е невисок.

В такива случаи би трябвало да се обмисли опцията за използване на спомагателна доза ваксина. Може да се има поради и обезпечаването на спомагателна доза като защитна мярка при по-възрастни немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени пространства, като да вземем за пример жители на домове за дълготрайни грижи.

Европейската организация по медикаментите (EMA) сега прави оценка данните за спомагателни дози и ще реши дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще прави оценка данни за бустер дози.

Докато EMA прави оценка съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни проекти за използване на бустер и спомагателни дози ваксини.

Препоръките по отношение на имунизацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по осъществяване на имунизацията, които управляват имунизационната акция във всяка държава-членка.

Тези структури са най-подходящи предвид на локалните условия, в това число разпространяването на вируса /особено при притеснителни варианти/, съществуването на ваксини и потенциалът на националната здравна система. ECDC ще актуализира техническия си отчет, защото ECDC и ЕМА не престават да работят дружно, да събират и проучват наличните данни по отношение на бустер и спомагателните дози.

Необходимо е да продължи прецизното наблюдаване на данните за успеваемост на имунизациите и пробивни инфекции, изключително измежду уязвими групи с риск от тежко протичане на COVID-19 и измежду тези, които живеят в затворена среда.

Междувременно страните членки би трябвало да се приготвят за допустимо адаптиране на имунизационните си стратегии в случай че се забележи значително намаление на успеваемостта на имунизациите в една или повече популационни групи, се споделя още в отчета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР