Според СЗО близо 300 милиона души по света страдат от

...
Според СЗО близо 300 милиона души по света страдат от
Коментари Харесай

Гъби за народа

Според СЗО близо 300 милиона души по света страдат от меланхолия. Възможно ли е психеделиците, група субстанции, които са противозаконни в България и в огромна част от света, да оказват помощ с решението на международната рецесия на психологичното здраве? През последните години научни проучвания в едни от най-големите международни институции демонстрират, че психеделиците могат да са незаменими помощници при психотерапията и да разкрият корена на проблеми като меланхолия, тревога, PTSD и зависимости. Могат ли в действителност да бъдат решение за всичко и в случай че е по този начин, за какво да притежаваш " вълшебен гъби " е подсъдно?

Напоследък психеделичните ритрийти се трансформират в мода. Преди няколко месеца Amazon Prime пусна сериала " 9 съвършени непознати ", в който Никол Кидман е собственичка на ритрийт център и раздава психеделици на клиентите си, без да ги предизвести. Година преди този момент по Netflix излезе документалният филм Have a good trip, в който известни персони описват за прекарванията си с психеделици. Темата е застъпена даже във кино лентата на канадския доктор и откривател на зависимостите Габор Мате The Wisdom of Trauma. Мате неотдавна издаде и книга по тематиката, дружно с още двама психотерапевти. Но такава ли е действителността, каквато я виждаме по филмите?

В момента отговорът е като котката на Шрьодингер - " да " и " не " по едно и също време. В Гугъл с основни думи psychedelic retreat (психеделичен ритрийт), излизат близо 6 милиона резултата. Колко от тях се водят от съзнателни и опитни психотерапевти? И какъв брой могат да ви забъркат в още по-голяма каша, вместо да ви оказват помощ? Едва ли някой все още може да отговори на този въпрос, тъй като психеделиците са незаконни и използването им не е регламентирана. Няма институции, които да ревизират на кой ритрийт може да се има вяра и кой би трябвало да бъде затворен. Причината е родена в хипи ерата.
Знам какво направи през 60-те
През 1963 година рофесор Тимъти Лийри e уволнен от Харвард. Една от главните аргументи е иконичната му фраза " Tune in, turn on, drop out ", с която проповядва потреблението на психеделици от всеки и на всички места, като че ли са магическо хапче против всички проблеми.
Реклама
По същото време британският мъдрец и теолог Алан Уотс е един от първите хора, които пробват психеделици в клинична среда под наблюдението на психиатър, като по-късно разказва прекарването си в книга и лекции. " Определено не бих споделил, че всички би трябвало да взимат психеделици. Също както не бих споделил, че всеки би трябвало да прекара три седмици самичък в планината, с цел да опознае себе си. Да, може да е надълбоко прекарване, само че несъмнено не е за всеки ", счита той. Обществото не чува предизвестията на хора като Уотс и използването на психеделици става безразборна. Следват произшествия и всеобща суматоха, от която се ражда " Войната с опиатите " - световна акция, водена от Съединени американски щати за битката с наркотичните субстанции непременно и с всички вероятни средства, в това число принуждение и тежки санкции. Така над 1000 научни проучвания са заличени от историята, а психеделиците - демонизирани.

Няколко десетилетия по-късно събитията от 60-те са предизвестие към сегашните откриватели, психолози, лекари и фармаколози. В момента научният интерес към психеделиците още веднъж се надига и университетите получават все по-големи вложения, с цел да ги изследват . Но се подхожда с огромно внимание, с цел да не стигнем още веднъж от всеобщ екстаз до цялостен провал.
Какво са психеделиците и по какъв начин се разграничават от другите неразрешени субстанции
Под психеделици нормално се има поради LSD, DMT (Аяхуаска), псилоцибин (гъби) и мескалин (Сан Педро, Пейоте), макар че сега от ден на ден проучвания, изключително за меланхолия и PTSD (посттравматично стресово разстройство), се вършат с MDMA и кетамин. В България притежанието, използването и разпространяването на тези субстанции са подсъдни. На други места, като Чехия да вземем за пример, използването и притежанието на дребни количества са декриминализирани. И въпреки всичко Роберт Вевека, който издава списание с информация за канабис, психеделици и други субстанции, преди няколко дни беше наказан на година затвор и санкция от чешкия съд.

Въпреки че законът на някои места към момента ги поставя под общ знаменател с кокаина и хероина да вземем за пример, психеделиците освен имат изцяло друго деяние, само че и съгласно някои проучвания могат да оказват помощ за лечението на зависимости. Най-общо казано, опиатите и стимулантите въздействат върху рецепторите за наслаждение в мозъка и използването им води до риск от физическа и психологична взаимозависимост. Психеделиците свързват звена в мозъка, които нормално не си поддържат връзка. Това демонстрира образната диагностика ЯМР на хора под въздействието на психеделици. Предполага се, че зaтова човек може да види проблемите си и решенията им под нов ъгъл.
Реклама
Д-р Сандийп Наяк приключва образованието си по медицина в университета " Браун ", а по-късно специализира психиатрия в " Джонс Хопкинс ". В момента е един от откривателите, които работят с психеделици в центъра, който университетът " Джонс Хопкинс " в Балтимор основава особено за проучването на тези субстанции. Според доктор Наяк единствено за няколко години тематиката е излязла от сянката на табутата и е заела централно място. Това се дължи на проучванията, които демонстрират изгодите от психеделиците за здравето, само че и поради все по-големите вложения в изследвания. Например държавното управление на Съединени американски щати влага близо 4 милиона $ в проучването на " Джонс Хопкинс " за това по какъв начин псилоцибина може да помогне да спрем цигарите. " Допреди няколко години това беше немислимо. Самият аз криех интереса си в тази област и даже бях съветван да не се отправям към нея ", споделя Наяк. Допълва, че няма зли субстанции - въпреки всичко и пеницилинът е тип опиат. " Важното е да разбираме по какъв начин да използваме тези субстанции по метод, който понижава рисковете и усилва изгодите. С психеделиците има доста способи да се случи. "

Наблюденията му демонстрират, че въздействието на психеделиците подкрепя общоприетата психотерапия дълго откакто веществото е напуснало тялото на индивида. Някои от механизмите се припокриват с психотерапията. Например, " катарзисни прочувствени прекарвания, ново отношение към себе си, нови осъзнавания, по-малко отбягване на сложните мисли и усеща, развиването на нови прочувствени умения " , прецизира доктор Наяк. По-конкретен образец е негово проучване, в което пациенти с меланхолия трансформират отрицателните убеждения за самите себе си.
Кой и къде лекува с психеделици
Един от законните разновидности са научните лаборатории като тази на доктор Наяк. Когато стартира едно изследване, екипът опуска публикация за хора, които са съгласни да бъдат изследвани, a всички проучвания в света се качват на уеб страницата CityGov.org. В момента с основна дума psychedelic (психеделик) има 341 дейни изследвания, а 82 от тях търсят участници, главно в Съединени американски щати и Швейцария.

Някои ритрийти също са легални. Тази есен в Лондон се организира симпозиума за псилоцибина, където беше показан ритрийт център в Холандия. Там магическите трюфели (вид гъби, които съдържат псилоцибин) не основават проблеми със закона. Клиентите на центъра минават през изявление с психотерапевт, с цел да се откри дали са подобаващи за подобен вид работа. Самият ритрийт се организира в уютна и безвредна конюнктура, с психическа поддръжка, а след прекарването психолози наблюдават процеса на интеграция, тъй че клиентите да създадат трайни промени в всекидневието си.
Д-р Сандийп Наяк от " Джонс Хопкинс " Източник: © Johns Hopkins Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Енергетика Реклама
В доста страни се вършат и противозаконни събирания. Деймиън Кьонинг е софтуерен инженер, който се занимава с изкуствен интелект. Посещава симпозиума в Лондон, тъй като се интересува от връзките сред изкуствения разсъдък, невробиологията и психеделиците, а този интерес е подбуден от визитите му в немски " под земята " център за психеделична психотерапия. Разказва, че за него психеделиците, като допълнение към психотерапията, са били незаместим инструмент: " Видях по какъв начин се отнасям към себе си в действителност. Разбрах по-добре някои от моделите си на държание, които са разрушителни и за мен, и за околните ми, а от това се роди съчувствие. След това с помощта на интеграцията съумях да въведа всичко това в живота си. " Деймиън споделя, че в този момент е по-щастлив и по-лесно се оправя с сложни обстановки с помощта на грижата, която е получил в този център. Но измежду така наречен подземни водачи има всевъзможни хора - от опитни и доброжелателни психотерапевти до измамници, които се възползват от своите клиенти, в това число полово, до момента в който са под въздействието на психеделика. В интернет елементарно можете да намерите и суперскъпи прекарвания в Южна Америка с променлива надеждност. Такъв образец е показан в документалния филм на Netflix The Last Shaman. Наскоро даже се появи сйтът за жертвите на принуждение по време на прекарване с психеделици.

На места по света, като американският щат Орегон, където псилоцибинните гъби към този момент са законни, се чака и другите психеделици да бъдат легализирани. Но кой ще борави с тях? Д-р Андреа Юнгаберле е анестезиоложка, специалистка по незабавна медицина и съоснователка на фондацията Mind. Фондацията е част от първото огромно проучване в Германия за психотерапия с психеделици, което се организира в института по психологично здраве в Манхайм. " Моето схващане е, че психотерапията, подкрепена от психеделици, ще би трябвало да е екипна работа - както сред разнообразни експерти, по този начин и сред смесени екипи от мъже и дами ", споделя доктор Юнгаберле. Обяснява, че е бездънен и сложен развой, заради което са нужни голямо внимание и опит при работата с клиенти и пациенти.
Д-р Андреа Юнгаберле е анестезиоложка, специалистка по незабавна медицина и съоснователка на фондацията Mind Източник: © Andrea & Henrik Jungaberle Set and Setting
...или " среда " и " място ", са познати като два от най-важните критерии за това дали едно прекарване с психеделик ще е лечебно или травматично. Най-добрият вид е спокойна и безвредна среда, с поддръжката на опитни експерти , които оферират и психотерапевтични сесии за консолидиране на претърпяното.

Александра Петрова е приключила биохимично инженерство с бизнес мениджмънт в Амстердам, стратегия за водене на медитации към Оксфорд, работила е към център в Холандия, който предлага лечебни ритрийти с психеделици и работи непосредствено с Imperial College в Лондон, част е от екип, който основава карта на всички психеделични проучвания в света.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Една от аргументите Александра да се върне в България е да съобщи този опит от университетите в Западна Европа, където това към този момент е напълно естествена и вълнуваща тематика, към България, където стигмата ни закотвя в незнанието. " Виждам психеделиците като още един инструмент - като йога практиката, положителната храна и майндфулнес упражненията. Още един метод да помогнем на себе си, на връзките си с другите и с природата " , споделя тя.

И като всеки един инструмент психеделиците правят работа в подобаващ миг и среда. Затова ви молим да не пробвате това вкъщи . Или в случай че го извършите, се образовайте добре по тематиката и в най-хубавия случай си намерете умел психотерапевт, който познава работата с психеделиците и може да ви помогне да интегрирате прекарването. Терапията с психеделици постоянно е непредвидима и без подобаващите условия може да бъде даже рискова.
Изследвания никнат като гъби
Освен че прави изследвания, фондацията Мind работи за повишение на информираността, като провежда конференции и предлага стратегии за образование на психолози, психиатри и други експерти. Организират и конференцията Insight, която се организира за първи път през 2021 година в Берлин и събра няколкостотин експерти от целия свят. Част от лекциите на конференцията се организираха в " Шарите ", една от най-големите академични лечебни заведения в Европа. И на фона на тази сериозна институция, по време на конференцията изцяло умерено можеше да започнете диалог с " Къде си бил на MDMA терапия? " или " Какво мислиш за разликите сред псилоцибина и LSD? ".

Въпреки вълнението множеството от присъстващите не желаеха да повтарят грешките на предишното и от първия панел започнаха с предизвестие. В последно време потреблението на психеделици се е трансформирало в мода, само че би трябвало да се внимава, тъй като към момента имаме прекомерно малко информация за изгодите. Засега проучванията наподобяват многообещаващо, само че към момента не са правени с задоволително хора, способи и психологични разстройства, с цел да забележим цялата картина.

За момента най-вече проучвания има в Съединени американски щати, а в Европа страната с максимален принос е Швейцария. Но прилежащите ни Гърция и Румъния също се включват. В българските университи тематиката към момента не съществува.

Общо изследванията са хиляди. Например проучване на лондонския Imperial College съпоставя резултатите от антидепресанта " Есциталопрам " с тези от псилоцибина. Резултатите демонстрират и двата вида терапия като сполучлива, с преимущества при псилоцибина. Проучването на " Джонс Хопкинс " за отричане на цигарите, което споменахме по-рано, демонстрира, че след 6 месеца комбинацията псилоцибин и психотерапия е по-успешна от други медикаменти поотделно или дружно с психотерапия. Повечето участници в проучването също по този начин споделят, че сесията с псилоцибин е била измежду най-значимите духовни прекарвания в живота им. Може би една от аргументите е чувство, което постоянно се появява при работа с психеделици и остава дълго откакто веществото е напуснало организма, а точно възприятието, че сме свързани с природата и другите живи същества.

Изследване на Imperial College работи точно по тази тематика. Т.нар. духовни прекарвания по време на терапия с психеделици могат да оказват помощ и на тежко заболели хора. Това демонстрира Нюйорският университет - хора в терминален стадии на рак стартират да възприемат наближаващия завършек на живота си с по-малко паника. А за тези, които страдат от PTSD, лечението с MDMA евентуално ще бъде легализирана напълно скоро, най-малко в Съединени американски щати. Напредъкът се дължи на организацията MAPS, чието изследване с MDMA е в последната фаза преди утвърждение за приложимост от Агенцията по надзор на храните и медикаментите (FDA).

Друго лондонско изследване, само че този път от " Кингс колидж ", изследва така наречен микродози. Една десета от цялостната доза психеделик, която се взима един път на всеки три дни и не трансформира усещанията, " покачва психичното действие в деня на взимане. Впоследствие може да понижи депресията, напрежението и разсеяността ", пишат откривателите.

Заради тези и още доста обещаващи резултати през последните години в медиите се появяват гръмки заглавия, които сочат психеделиците като терапия знамение. За страдание това отношение провокира спорове сред публицистите и откривателите. Вторите непрекъснато припомнят, че психеделиците не са нито панацея, нито играчка . Потенциалът им в композиция с психотерапия е огромен, само че е значимо да се внимава. Някои хора, да вземем за пример такива с психотични разстройства, след тежка интервенция, приемащи антидепресанти и някои други медикаменти, не трябва да взимат психеделици.

Симпозиумът за псилоцибина в Лондон тази есен също обърна внимание на тематиката. Ашли Мърфи-Байнър е психолог и част от екипа на " Импириъл колидж ", който изследва психеделиците. Тя подсети, че колкото и добре да наподобяват проучванията, към този момент са лимитирани. Трудно е да се включат хора от разнообразни етнически групи, възраст, стопански статут и така нататък

" Изследванията са извънредно селективни и постоянно се вършат от психотерапевти със сериозна подготовка ", удостоверява доктор Юнгаберле от Mind. Смята, че изследванията би трябвало да включват повече типове психотерапия и диагнози, с цел да разберем кое за кого работи.
Какво следва
" В рамките на идващите няколко години психеделиците сигурно ще се трансфорат в медикаменти, изписвани с рецепта , както в Съединени американски щати, по този начин и в Европейски Съюз. Това значи, че ще са разполагаем за работа с избрани групи пациенти, да вземем за пример страдащи от меланхолия и PTSD. Скоро по-късно ще бъдат включени и други положения, като да вземем за пример зависимости, OCD, тревожни разстройства, а също и в палиативната грижа (за хора с неизлечими заболявания), където ще се работи със страха от гибелта ", счита Андреа Юнгаберле.

От своя страна Сандийп Наяк се вълнува от резултатите, които Германия и Съединени американски щати ще получат при проучванията финансирани от държавните управления им: " Надявам се, че ще разрешат по-широка приложимост в клинична среда. " Но и той удостоверява, че следва да разберем какъв вид терапия е най-подходящ и по какъв начин тъкмо да се организира тя.
Групи по ползи
Отвъд използването на психеделиците като медикаменти, от ден на ден неофициални групи се събират, с цел да споделят. Александра Петрова е била част от такава в университета UCL в Лондон: " Първоначално бяхме пет души, а в този момент са над двеста ", споделя тя.

Така наречените психеделични общества съществуват и в доста огромни европейски градове, като Виена, Прага, Лондон, Барселона, Цюрих, Берлин. Някои от членовете на обществото във Виена се съгласиха да се срещнем на мястото, в което провеждат ежемесечните си събития и описаха по какъв начин протичат. Първата част е къса лекция за някой психеделик, а по-късно се минава към разискване на на практика тематики. Организаторите описват, че доста хора се свързват с тях, с цел да схванат от кое място да се снабдят с психеделични субстанции. " Ние не можем да помогнем с това. Задачата ни е да предоставим обучение и поддръжка ". Събитията посещават освен хора, които имат опит с психеделиците, само че и такива, които са чували за тях оттук-оттам и желаят да схванат по-добре защо става въпрос.
Александра Петрова Източник: персонален списък
Подобна е ролята на обществото в Лондон, макар че там се приказва доста по-открито по тематиката. Групата провежда и симпозиума за псилоцибина, част от серия лекции и образования.

Групата за проучвания на психеделични субстанции към университета в Цюрих също провежда ежемесечни обществени лекции и разисквания. След тях се провежда вечеря, на която можете да се запознаете с откриватели и психолози, работещи с психеделици.

Възможно ли е такова общество да се развие и в България? По време на конференцията Insight в Берлин Александра Петрова се среща с Виктор Чватал, основният секретар на Psychedelics Europe, организация за новаторски способи в грижата за психологичното здраве, която поддържа психеделиците. " Необходими са им хора и в Източна Европа. Все отново и ние сме част от Европейски Съюз, по тази причина е значимо да се включим в дебата ", счита Александра.
В грижата за психологичното здраве се случва трансформация с голям капацитет. Изглежда, откривателите са си взели добър урок от предишното и в този момент зад тази гражданска война седи не фанатизъм, а познания и внимание. Дали и България ще се включи, или още дълго ще приравняваме хероина с псилоцибина? Литература по тематиката, Майкъл Полан, Алдъс Хъксли, Джеймс Фадиман, Алберт Хофман, Франсоа Бузон Ричард Луис Милър, Мария Папаспиру и Тим Рийд, Пол Стаметс Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР