Според световни здравни експерти следващата пандемия може да бъде 20

...
Според световни здравни експерти следващата пандемия може да бъде 20
Коментари Харесай

„Болестта X: следващата голяма пандемия може да убие около 50 млн. души

Според международни здравни специалисти идната пандемия може да бъде 20 пъти по-смъртоносна от COVID-19 и сравнима по мащаб с испанския грип. 

Здравните специалисти се притесняват, че защото хората елементарно са преодолели вируса COVID-19, идната огромна пандемия е „ на път ” и може да убие 50 милиона души, пише Mirror.

Експертите предизвестяват, че „ Болестта Х “, както я назова Световната здравна организация, е по-вероятно от вероятното и може да удари света всеки миг. Може да идва от милион вируси, които към момента не са открити, и да е 20 пъти по-смъртоносен от COVID-19, който е умъртвил 2,5 милиона души единствено в Обединеното кралство.

Според специалисти идната пандемия може да бъде сравнима по мащаб с испанския грип, тъй че за битка с това заболяване, съгласно СЗО, ще е належащо да се основат ваксини за бърз отговор.

57-годишната Кейт Бингам, която ръководи работната група по имунизациите на Обединеното кралство от май до декември предходната година, сподели, че не би трябвало да се самодоволства единствено тъй като Covid-19 в този момент „ значително се счита за постоянно срещано заболяване “.

" Ще кажа следното: грипната пандемия от 1918-1919 година умъртви минимум 50 милиона души по света, което е два пъти повече от умрелите през Първата международна война. Можем да чакаме сходен брой жертви от един от многото вируси, които към този момент съществуват. „ Има повече вируси, които интензивно се възпроизвеждат и мутират, в сравнение с всички други форми на живот на нашата планета взети дружно. Разбира се, не всички от тях съставляват опасност за хората, само че доста сигурно съставляват опасност “, предизвестява лекарят.

Според нея сега учените познават 25 фамилии вируси, всяко от които съдържа до хиляда обособени вируса, които могат да се развият в пандемия. Освен това, съгласно специалисти, има още към милион незнайни вируси, които могат да минават от един вид в различен и могат да унищожат милиони хора.

Обяснявайки увеличението на пандемиите, Кейт споделя, че това не е просто „ инцидентна поредност от неприятен шанс “. Тя цитира три основни фактора като причина: глобализацията, пренаселеността на градовете и обезлесяването, които са основали „ идеални условия “ за прекосяване на вирусите от един тип в различен.

„ Трябва да предприемем първите стъпки за битка със идната пандемия в този момент и това значи да харчим пари. Но има доста малко доказателства, че сме подготвени да харчим пари, сравними с тези, които харчим за отбрана против същински вируси – тези, които могат да „ убиват “ нас. Паричната цена на бездействието е голяма. В края на краищата, даже COVID-19, по-лек вирус от Болестта X, ни остави с $16 трилиона сметки както изгубено произвеждане, по този начин и разноски за опазване на здравето. " добави тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР