Според Светия Синод промените за предоставянето на социални услуги и

...
Според Светия Синод промените за предоставянето на социални услуги и
Коментари Харесай

Църквата обвини държавата, че създава модел за “незаконна намеса в семейното огнище“

Според Светия Синод измененията за даването на обществени услуги и протекция на децата “отричат духовната връзка на детето с неговите родители “. “Тази лукава аритметика – колкото повече права за детето, толкоз по-малко за родителите, слагат детето в подвластно положение от външен генератор на детски права и посредством това внедрява неестествен сурогат на родителите във формата на професионални “майки “, институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство ".

Това се споделя в мнение на Светия Синод по отношение на новоприетия Закон за обществените услуги и промени в други обществени закони, влизащи в действие от началото на идната година.

Става въпрос за Семейния кодекс от 2009 година, текстове от който следва да влязат в действие, Закона за протекция на детето, Закона за предучилищното и учебното обучение и др, против които родители в страната от няколко месеца стачкуват, тъй като са уверени, че уголемяват пълномощията на обществените служащи да лишават деца от фамилиите им, макар че тези опасения неведнъж бяха отхвърлени, а текстовете разяснявани от формалните управляващи. Истерията към измененията в обществените закони пламна към оттеглената Стратегия за детето и бе подклаждана от ултраконсервативни християнски организации, съветската агитация и жители с “патриотичен “ уклон. Голяма част от техните причини се оказва, че се споделят и от Българската православна черква.

Незаконна интервенция в фамилното огнище

“Нормативното регламентиране на голям брой нови предпоставки за ограничение на родителските права слага родителите в неспособност да възпитават личните си деца, защото процесът на образование включва в себе си поощрителни, обучителни, само че и ограничаващи ограничения, които би трябвало да се ползват сложно “, се споделя в позицията на Светия Синод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР