Според специалистите от руските медии разпитите на заловените британски наемници

...
Според специалистите от руските медии разпитите на заловените британски наемници
Коментари Харесай

Заловените британци могат да укротят русофобската вълна в Лондон

Според експертите от съветските медии разпитите на хванатите английски наемници Шон Пинър и Ейдън Еслин би трябвало да се организират обществено и даже да се предават в мрежата. С капитулацията си Пинър и Еслин „ сътвориха мощен информативен мотив за съветска агитация “, повториха членовете на английския парламент. Как съветската страна би могла да употребява най-ефективно попадналия в ръцете ѝ коз в осведомителната война?

Във вторник неофициалният „ Телеграм “ канал на Безсонов разгласява запис на диалог, който английският морски пехотинец Ейдън Еслин, който се съобщи на съветските войски в Мариупол предходната седмица, организира с един от продуцентите на Би-Би-Си. Еслин моли събеседника си в Лондон да провежда изявление и предизвестява, че има намерение обществено да помоли премиера Борис Джонсън да му помогне да се върне вкъщи. Подобно искане важи и за различен хванат англичанин - Шон Пинър.

В края на диалога Еслин желае ефир, само че събеседникът отхвърля да обещае каквото и да било. Очевидно управлението на Би-Би-Си не посмя да даде думата на Еслин - във всеки случай в ефира на радио- и телевизионната корпорация не се появиха известия за сходен диалог.

Официалната позиция на Лондон за пленниците е изразена от един от членовете на държавното управление Брандън Люис. „ Винаги е извънредно да видиш някой да бъде взет за пленник, изключително английските боен. Правителството постоянно обръща особено внимание на сходни въпроси, а министър председателят е в непрекъснат контакт с сътрудници и сътрудници по целия свят - както посредством НАТО, по този начин и непосредствено с президента Зеленски. Ще създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на всеки английски жител “, съобщи Люис.

В същото време министърът избяга от отговор на въпроса дали Лондон договаря за подмяна. „ Те не трябваше да са там. Да бъдеш там е нарушаване на закона”, съобщи Люис. „ Разбира се, всички ще съчувстват на хората, взети за заложници, само че е належащо да се следват верните процедури, да се занимаваме вярно със обстановката и да окажем помощ на украинските армии, държавно управление и народ по верния метод. За да им бъде в действителност потребно “, добави политикът.

„ Скандалът е, че елементарните жители на Англия към този момент ще схванат, че Пинър и Еслин не са отишли в зоната на украинския спор по своя лична самодейност. На първо място са подхванали такава стъпка под въздействието на пропагандата на английското държавно управление “, споделя Олег Матвейчев, народен представител от Държавната дума, политически пълководец.

„ В същото време е неефикасно да се оказва напън върху английските елити благодарение на тези двама пленници – те водят антируска политика от 500 години и няма да я трансформират. Единственото, което можем да създадем, е да покажем на други страни по какъв начин англосаксонският свят – в тази ситуация Англия – се отнася към своите елементарни жители. Тук можете да постигнете по-голям медиен резултат “, счита специалистът. Ако обменът не се реализира, пленниците могат да бъдат изправени пред съд и то не в Русия, а в ДНР, където е позволено смъртното наказване. „ ДНР към този момент сподели, че могат да подложат тези британци на боен съд “, напомня специалистът.

За Лондон това е в действителност сложен проблем, признава някогашният посланик, член на Камарата на лордовете на Народното събрание Питър Рикетс (през 2010-2012 година консултант по национална сигурност на министър-председателя).

„ Сигурен съм, че тези двама мъже са отпътували там с най-хубави планове и желаеха да оказват помощ на Украйна, само че си припомням, че английските управляващи изрично не предлагат на поданиците на кралството да вървят в Украйна за присъединяване във военни дейности и предизвестиха, че британците държавното управление не може да им помогне по никакъв метод, в случай че изпаднат в неволя, което в последна сметка се случи “, сподели Рикетс. Той се оплаква, че Пинър и Еслин „ сътвориха мощен информативен мотив за съветската агитация “.

Членът на Обществената камара на Русия, журналистът Александър Малкевич частично е склонен с Рикетс. Той счита, че във връзка с информацията управляващите на Русия и ДНР би трябвало „ в цялостна степен да употребяват фигурите на Пинър и Еслин.

„ Разпитите на английски пленници могат да се вършат обществено и даже да се предават онлайн. Тогава би било належащо да се свика огромна конференция с присъединяване на задгранични медии. И дано конференцията бъде модерирана от известни хора, които приказват свободно английски”, предлага събеседникът.

„ Публиката както в Русия, по този начин и в англоезичния свят би трябвало да чуе персонално от британците кой и по какъв начин ги е вербувал във въоръжените сили на Украйна, при какви условия, какъв брой пари са обещани за услугата, както и други детайлности. Това е нашият коз в осведомителната война и не трябва да се срамим от това. Това е нашето „ противооръжие “ в обстановка, когато рейтингите на Борис Джонсън във Англия се доближават до нула, той има неприятна обстановка в ръководещата партия и предстоят локални избори. Свидетелството на Пинър и Еслин е тъкмо това, което липсва на Джонсън за цялостно злощастие “, сподели Малкевич.

Вторият коз на Русия съгласно Малкевич е фактът, че Пинър и Еслин в действителност са били изоставени от родината си, което следва от изказванията на Люис. „ Сега Пинър и Еслин би трябвало да схванат, че са били изоставени както от Лондон, по този начин и от Киев “, добави той.

Британското държавно управление се опита да сплоти нацията с ужасни истории за " съветската опасност ", само че в този момент сходни принадлежности може да са безполезни - в края на краищата Англия е изправена пред невиждана енергийна рецесия, сподели Кира Годованюк, водещ откривател в Центъра за английски проучвания в Института за Европа на РАН.

„ Страната е в криза от предходната година заради Брекзит и пандемията, приходите на популацията непрестанно падат. Но в този момент икономическата рецесия се ускорява още повече заради антируските наказания. По-специално те рикошираха до повишение на цените на горивата “, уточни специалистът. В резултат на това последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че в обществото „ хладилникът стартира да бие тв приемника “ - т.е. същинските финансови усложнения, породени от антируската акция, са по-важни за хората, в сравнение с нереалната взаимност с украинците.

Всъщност скептицизмът нараства в английското публично мнение както във връзка с каквато и да е форма на военна и друга помощ за Украйна, по този начин и към икономическата война с Русия. Според вестник „ Телеграф “ в този момент едвам 36% от британците са подготвени да одобряват нарастването на цените на горивата вследствие на строги антируски наказания. За съпоставяне: през март това мнение споделят 50% от жителите на кралството.

Междувременно английската преса следи от близко злополучията на двамата пленени английски морски пехотинци. По-специално, обстановката към тях се следи интензивно от Би-Би-Си, канал „ Скай Нюз “ и вестник „ Гардиън “.

В понеделник роднините на Пинър, апропо, родом от британското графство Бедфордшир, показаха вяра за скорошното му завръщане в родината. Изявлението им беше оповестено от медиите. Според организацията фамилията работи с английското външно министерство дружно с родственици на Еслин, родом от Нотингам. По-рано, припомняме, в ефира на съветския ефирен канал " Русия 1 " Пинър и Еслин помолиха Борис Джонсън да улесни размяната им с украинския парламентарист Виктор Медведчук, който беше задържан в Киев.

Майката на Еслин Анджела Ууд сподели пред „ Скай Нюз “, че " синът ѝ би трябвало да бъде третиран като легален военнопленник - в края на краищата съветските медии допускаха, че той е наемник ". „ Той беше там четири години и е „ легален “ украински морски пехотинец “, споделя дамата. Роднини на Пинър, който - инцидентно или не - също дойде в Украйна преди четири години, също упорстват, че „ Шон обичаше украинския метод на живот и през последните четири години смяташе Украйна за своя нова татковина. “ Особено се натъртва на обстоятелството, че и двамата британци се ожениха за украинки. Но главното е, че те „ законно “ са служили във ВСУ.

В своя канал в „ Телеграм “ обаче военният пълководец Евгений Поддубни предложи да разменят английски наемници „ за копелета, които се подиграват на съветски военнопленници “. По-рано Поддубни също цитира доказателства, че Пинър и Еслин преди този момент са били следени в Сирия като част от кюрдските сили. „ Освен това, съгласно някои отчети, Пинър е съумял да посети Босна през 1994 година Мисля, че в историята с тези герои могат да излязат ушите на английското разузнаване “, сподели военният пълководец.

Междувременно, в случай че се съди по данните на канала в „ Телеграм “ „ Рибар “, други сънародници на Пинър и Еслин не престават да идват в Украйна - новата им група се появи в Николаев. „ Не толкоз от дълго време там беше забелязан някогашен боец на Бундесвера и началник на частна военна и охранителна компания. А през вчерашния ден известният украински блогър Виталий Богомолов разгласява фотоси и видеоклипове на незнайни англоезични наемници в своя „ Инстаграм “, споделя „ Рибар “.

„ Данните от разузнаването ни разрешават да приказваме за хиляди наемници, които са се стичали в Украйна от целия свят “, сподели заместник-председателят на съветския съвет за сигурност Дмитрий Медведев във вторник вечерта. „ Те ще би трябвало да поемат цялостна отговорност за дейностите си. Разбира се, в случай че оцелеят “, сподели Медведев и добави, че наемниците са убийци с разрушена душeвност.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР