Според съвременните космически познания Вселената се простира на повече от

...
Според съвременните космически познания Вселената се простира на повече от
Коментари Харесай

10 невероятни факта за Вселената и Космоса

Според актуалните галактически знания Вселената се простира на повече от 150 милиарда светлинни години. Площ, цялостна с неразучени територии, непознати субстанции и физически закони, надалеч от земните им граници.

Според учените всеки, който желае да се допре до удивителни и невиждани явления, би трябвало да се обърне към проучванията на дълбокия Космос, където може да открие най-загадъчните детайли на Вселената.

Затова, в случай че си падате по галактическите странности и с любознание бихте търсили разликите сред Космоса и всичко познато, което ни заобикаля, ето 10 невероятни обстоятелството за най-странните неща, на които можете да се натъкнете в пространството отвън нашата планета.


1. Космически канибализъм

Има галактики, които се хранят с дребните си съседи. Един от най-подходящите образци е в непосредствена непосредственост до Слънчевата система – Андромеда. Андромеда сега „ яде “ един от своите спътници. В нея има остатъци и от предходни поглъщания на по-малки галактики.Това събитие е известно като „ космически канибализъм “ и не е рядко срещано. След към 3 милиарда години същата тази Андромеда ще се сблъска с нашата вселена и двете дружно ще образуват нова такава.

2. Квазари

Квазарите са едни от най-интересните галактически обекти, намиращи се на границата на забележимата Вселена. Те са извънредно ярки обекти, които излъчват повече сила, в сравнение с стотици галактики взети дружно. Според научните теории, квазарите съставляват великански черни дупки в сърцата на далечни галактики.

3. Екзопланети

Астрономите са разпознали до в този момент 777 извънслънчеви планети. Откриването им повдига и въпроса, дали на някои от тях не може да има извънземен живот. Търсенето продължава, тъй като учените са безапелационни – в случай че има живот отвън нашата синя планета, то той ще е на една от тях.

 10 невероятни обстоятелството за Вселената и Космоса 4. На Луната за спомен

На Луната няма въздух и надлежно вятър. Поради тази причина, следите оставени от астронавтите преди съвсем половин век са към момента непокътнати и може да останат там в продължение на милиони години, което е повече, в сравнение с множеството структури на Земята през днешния ден. Ако няма някаква външна интервенция, всеки предмет или диря, оставени от човечеството на Луната имат шанса да останат там вечно.

5. Човечеството употребява остаряла слънчева светлина

Малко хора знаят, че слънчевата светлина, която виждат е на повече от 30 000 години. Процесите, които протичат на слънцето са доста комплицирани и, макар че горивният развой е непрестанен, част от светлината е заседнала вътре хиляди десетилетия. След като обаче попадне на повърхността на Слънцето, тя доближава до Земята за към 8 минути.


6. Запалена свещ в Космоса

Пак поради неналичието на гравитация, съгласно Айнщайн, не е допустимо да запалиш свещ в Космоса, защото горещия въздух не може да се изкачва нагоре. Днес се знае, че в действителност незабавно откакто се възпламени свещ в Космоса, пламъкът става кълбовиден и се покрива с жълт пласт. След няколко секунди, този жълт пласт изчезва и пламъка става наследник. Въпреки това, огънът съвсем не може да се задържи повече от минута.

7. Сферични течни форми

Докато на Земята, течностите се разтичат, заради гравитационната мощ, когато гравитацията е нула, те заемат сферични форми.

8. Човешкият растеж

Обикновено човек е с 5 см по-висок в Космоса, в сравнение с Земята. Това е по този начин, заради тежестта на тялото и гравитацията. На Земята, гравитацията визира гръбначния дирек, като по този метод го компресира.

 10 невероятни обстоятелството за Вселената и Космоса 9. В Космоса е невероятно да се оригнеш

Докато сте в извънземното пространство, има серия от промени, които се правят вътре в човешкия организъм. Поради неналичието на гравитация газовете в стомаха не могат да се отделят, а вследствие на това астронавтите не могат да се оригват.

10. Непрекъснато потене

Отново заради неналичието на гравитация топлината на тялото не минава през кожата и тялото непрекъснато се поти, като по този метод се пробва да се успокои. Освен това потта не се изпарява, а остава върху кожата. Това е и повода костюмите на астронавтите се конструират по този начин, че да поддържат подобаваща температура, с цел да се предотвратят сходни проблеми.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР