Според събеседниците на списанието Патрушев е започнал да предупреждава Владимир

...
Според събеседниците на списанието Патрушев е започнал да предупреждава Владимир
Коментари Харесай

WSJ: Патрушев поръчал убийството на Пригожин, Путин не възразил

Според събеседниците на списанието Патрушев е почнал да предизвестява Владимир Путин за възходящото въздействие на още през лятото на 2022 година Но по-късно, споделят те, съветският президент оставил предизвестията без внимание, толкоз повече, че ЧВК " Вагнер " реализира триумфи във войната в Украйна.

 

Бивш съветски шпионин твърди, че всичко се е трансформирало през октомври 2022 година, откакто Пригожин се обадил на Путин и се оплакал " по недодялан метод " от неналичието на муниции. Този диалог е бил чут от Патрушев, който по-късно го употребявал, с цел да убеди Путин да се дистанцира от Пригожин, който съгласно секретаря на Съвета за сигурност е станал рисков и към този момент не почита престижа на Кремъл.

 

WSJ отбелязва, че към декември 2022 година " е било ясно, че Патрушев е спечелил ". Путин пренебрегва обществените изказвания на Пригожин за дефицит на муниции, както и апелите на създателя на ЧВК Вагнер.

 

На 23 юни 2023 година. В този миг Патрушев " взе властта в свои ръце ", отбелязва изданието. Според " The Wall Street Journal " секретарят на Съвета за сигурност е провел " лавина " от телефонни диалози, с цел да убеди Пригожин да приключи протеста. Самият Пригожин не дава отговор на позвъняванията от Кремъл.

Патрушев се обажда и на Александър Лукашенко и на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев - търсел е медиатори за разрешаване на спора.

 

Събеседниците на WSJ настояват, че позвъняването до Токаев е било застраховка против най-лошия сюжет. Предположението е било, че в случай че съветската войска не успее да овладее наемниците на Пригожин, Казахстан ще изпрати свои въоръжени сили - като ответна услуга за Токаев обаче е отказал, настояват източниците на WSJ.

Според някогашен офицер от съветското разузнаване при започване на август, когато протестът на ЧВК " Вагнер " към този момент е завършил и Пригожин е трябвало да " замине " за Беларус, Патрушев е наредил на собствен асистент да стартира да приготвя интервенция " за очистване на Пригожин ". Служители на западните разследващи служби настояват, че по-късно проектите са били показани на Путин и той не е възразил.

На 23 август Пригожин изчаква самолетът му да бъде тестван на московското летище, преди да излети. Според източници от западните разследващи служби точно в този миг под крилото е била сложена дребна бомба.

Малко откакто напуща Москва, частният аероплан на Пригожин Embraer Legacy 600 се разрушава в Тверска област. Всичките 10 души на борда, в това число Пригожин и командирът на " Вагнер " Дмитрий Уткин, умират. Веднага се появяват известия, че Пригожин е бил в самолета, само че гибелта му е публично доказана от съветския Следствен комитет едвам на 27 август.

 

Кремъл отхвърля да е забъркан в гибелта на Пригожин. Президентският представител Дмитрий Песков назова " безспорни неистини " изказванията, че Путин персонално е наредил унищожаването на самолета с Пригожин.

През октомври Путин, говорейки на среща на дискусионния клуб " Валдай ", съобщи, че специалистите са разкрили фрагменти от ръчни гранати в телата на починалите пасажери на самолета. " Не е имало външно влияние върху самолета, това към този момент е открит факт, резултат от експертизата, осъществена от Следствения комитет ", сподели той.

Следственият комитет образува наказателно дело по член за нарушение на разпоредбите за сигурност на придвижването и употребата на въздушния превоз, само че до края на декември формалната версия за аргументите за злополуката на самолета на Пригожин не беше оповестена.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР