Според румънската Асоциация за интелигентна енергия (АИЕ) страната е най-малко

...
Според румънската Асоциация за интелигентна енергия (АИЕ) страната е най-малко
Коментари Харесай

Румъния е най-малко зависима от руския газ в ЕС

Според румънската Асоциация за умна сила (АИЕ) страната е минимум подвластна от съветски природен газ в целия Европейски Съюз. Старият континент остава най-силно подвластен от вноса на сила, защото след началото на войната в Украйна размени зависимостта си от Русия със взаимозависимост от други доставки от трети страни.

" Зависимостта от вноса на сила в Европа не се е трансформирала доста през последните години, като Европа остава мощно подвластна от вноса на сила даже след енергийната рецесия. Анализът на данните на Евростат демонстрира, че ограниченията, подхванати напоследък, не са трансформирали доста равнището на енергийна сигурност на Европа, като зависимостта от Русия е сменена със взаимозависимост от други страни. Вижда се, че зависимостта от вноса на сила от Русия е намаляла три пъти, само че не е изцяло отстранена. " - сподели ръководителят на АИЕ Думитру Кисалица, представен от организация Аджерпрес.

Според Кисалица може да се регистрира понижаване на зависимостта от импорт само на петролния пазар, където европейската взаимозависимост е намаляла към 8 пъти. Това е резултат най-много от зелените политики на Европейски Съюз, които включват въвеждане на биогорива в стандартните горива. Според АИЕ зависимостта от Русия в този бранш е намаляла 6 пъти.

Газовата рецесия в Европа, през 2021 година и 2022 година, увеличи използването на въглища, което е повода за най-ниско съкращаване на зависимостта от Русия точно в този бранш. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР