Според резултатите на ново широкообхватно проучване дълготрайният прием на аспирин

...
Според резултатите на ново широкообхватно проучване дълготрайният прием на аспирин
Коментари Харесай

Аспирин – намалява риска от гастроинтестинален рак


Според резултатите на ново широкообхватно изследване дълготрайният банкет на аспирин може да понижи риска от разивитието на гастроинтестинален рак съвсем на половина .

Нееднократно са споменавани догатки или заключения от по-малки изследвания, че аспиринът и други нестероидни противовъзпалителни средства биха могли да имат предпазен резултат върху

развиването на ракови болести на стомашно-чревния тракт.

Това станало мотив за осъществяване на по-задълбочено проучване за проучване ролята на аспирина в този развой.

Новото изследване обхванало повече от 600 000 души и траяло над 10 години.

Средната възраст на участниците била 67 години, към 200 000 от тях приемали всекидневно приблизително по 80 мг аспирин , а останалите не пиели медикамента. Продължителността на приема му била приблизително близо 8 години.

Екипът наблюдавал развиването на пациентите през идващите 14 години, регистрирайки случаите на гастроинтестинални неоплазми като колоректален, чернодробен, стомашен рак и рак на панкреаса и хранопровода, както и за такива от други органи – млечна жлеза, пикочен мехур, бъбрек, простата, бял дроб, левкемия и мултиплен миелом.
Свързани публикации.. Персонализирана медицина: Метастазирал колоректален карцином (мКРК): биомаркери и съпътстваща диагностика 0 Рак на черния дроб - рискови фактори 0 Аспиринът работи при рак на дебелото черво 0

По време на следенето 15,9% от пациентите развили рак, като най-честа форма била тази на белия дроб.

Сравнителният разбор сред двете групи пациенти разкрил, че приемът на аспирин понижил с до 47% риска от развиване на рак на черния дроб и хранопровода , с 38% на стомаха, с 34% на панкреаса и с 24% на дебелото и правото черво.

Допълнително, доста понижаване в рисковете се разкрили и по отношение на левкемия, белодробен и простатен карцином. Нямало резултат обаче върху злокачествените процеси на гърдата, бъбрека, пикочния мехур или пък за мултипления миелом.

Резултатите от изследването разкриват аспирина като нов мощен съдружник в профилактиката на необятен кръг ракови болести, част от които са измежду първите причинители за свързаната с рак смъртност.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР