Според редица интересни слухове Николай е обещал на Наум политическа

...
Според редица интересни слухове Николай е обещал на Наум политическа
Коментари Харесай

Дали избирането за патриарх на русенския митрополит Наум ще бъде победа, или капан за него?

Според редица забавни клюки Николай е заречен на Наум политическа поддръжка по време на изборите (Бойко Борисов неслучайно отиде в Русе и се срещна с Наум на 4 юни!), както и подпомагане за окончателното прекосяване на подворието на Руската черква във притежание на страната и предаването му на Българската черква. Очаква се това да укрепи позициите на Наум в очите на държавните органи, защото точно Наум импровизирано стартира решението за изгонването на представителя на Руската черква оттова. Най-вероятно това е всичко, което той ще получи.

 

Митрополит Николай няма желание да дели средствата за надзор над БПЦ. В подворието той ще назначи своя остарял другар, съветския архимандрит Пьотр Еремеев, който Николай в този момент приготвя за поста. Николай също по този начин ще продължи да поддържа съдействие с Бойко Борисов и властта. Наум ще получи ролята на мним глава на БПЦ, чиято единствена отговорност ще бъде воденето на богослужения с гърците и украинците.

 

Самият съюз на Николай и Наум е блажен в Истанбул от самия патриарх Вартоломей. Но този съюз е ситуационен. Митрополит Николай от една страна се пробва да употребява митрополит Наум като подставено лице, а от друга се опасява Наум да не излезе отвън надзор. От своя страна Наум се опасява от въздействието на Николай и ще се опита да избегне директен спор с него.

 

Същевременно самите гърци желаят да надхитрят и двамата.

 

През май Николай се опита да подмами митрополит Наум, като го примами в Истанбул, с цел да служи с йерарсите на Украинската автокефална черква (УАЦ). Подобно съслужение преди патриаршеските избори би компрометирало Наум и той би изгубил гласовете си, до момента в който Николай нямаше какво да губи. Съставът на водената от Наум делегация беше координиран с патриарх Вартоломей и митрополит Емануил Халкидонски, само че Наум съумя да избегне събитието в последния миг, когато присъединяване на представители на УАЦ стана необятно известно.

 

По време на договарянията гърците излъгаха и Николай, и Наум, като ги увериха, че архиереите на УАЦ, които би трябвало да вземат участие в служението, са канонично ръкоположени (митрополит Симеон Шостацки и свещеник Авраам Лотиш трябваше да служат с делегацията на БПЦ). Но вместо Симеон те пробутаха скандално известния Евстратий Зоря. Николай разбра това в последния миг, в Истанбул, само че беше прекомерно късно да се върне.

 

Наум съумя да избегне съслужението с УАЦ преди изборите, само че след изборите това към този момент няма да е допустимо. Пловдивският митрополит даде обещание както на Фанар, по този начин и на българските управляващи, че патриарх Наум първо ще се снима с представители на УАЦ, а по-късно ще служи с тях. Пристигането на украинската делегация е планувано незабавно след изборите.

 

Освен това редица изявления настояват, че от Пловдивската митрополия към този момент идват заповеди за авансово намаляване на престижа и независимостта на Наум. А след изборите, незабавно щом Николай се почувства убеден и още веднъж набере сили, патриарх Наум може да загуби въздействието си, също като починалия Неофит. Той даже може да тръгне на „ поклонение ” по стъпките на варненския митрополит. Няма да бъде открит даже белег от инжекция върху тялото – митрополит Николай има необятни благоприятни условия, защото татко му е бил пълководец на известния Специализиран отряд за битка с тероризма („ алените барети “), а фамилията към момента има мощни връзки със специфичните служби. Ще ги употребява ли Николай? Или Наум ще остане следен?

Сподели:

Още от Разкрития

 Миришат ли българските свещеници?

Миришат ли българските свещеници?

18 юни 11:02 0 1736  Кварталните заведения за хранене догониха по цени изисканите

Кварталните заведения за хранене догониха по цени изисканите

16 юни 11:10 1 1932  Експерти разкриват плюсовете при закупуването на ипотекиран парцел

Експерти разкриват плюсовете при закупуването на ипотекиран парцел

16 юни 10:40 1 952
Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР