Според проучвания, проведени в Европа, традиционният хранителен режим на Северна

...
Според проучвания, проведени в Европа, традиционният хранителен режим на Северна
Коментари Харесай

Атлантическата диета: Здравословна братовчедка на средиземноморската

Според изследвания, извършени в Европа, обичайният хранителен режим на Северна Португалия и Северозападна Испания, прочут като южноевропейска обичайната атлантическа диета, или в резюме атлантическа диета, може да съдържа някои ключове към по-добро сърдечно здраве и по-нисък риск от ранна гибел от рак, сърдечно заболяване или друга болест.

Последното изследване, оповестено наскоро в списание JAMA Network Open, откри, че диетата също по този начин леко понижава честотата на метаболитния синдром - композиция от по-високо кръвно налягане, кръвна захар, триглицериди и мазнини в региона на корема, която покачва риска от коронарна болест на сърцето, диабет, инсулт и други съществени здравословни положения.

Диетата се основава на храни, които се отглеждат или намират в тази част на Европа, сходно на известната си братовчедка - средиземноморската диета.

" Това е значимо изследване, тъй като удостоверява, че правилата на обичайна средиземноморска диета (която е изследвана най-интензивно) могат да бъдат приложени и в други култури ", споделя в имейл водещият откривател на храненето доктор Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвардското учебно заведение за публично здраве " Т. Х. Чан " и професор по медицина в Харвардското здравно учебно заведение в Бостън.

Тъй като е на растителна основа и от локални източници, атлантическата диета оказва помощ и за опазването на планетата, като способства за постигането на задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации, означават създателите на изследването.

" Това е хубава проява, че сходна диета, с акцент върху локалното произвеждане, доколкото това е на практика допустимо, предлага изгоди както за хората, по този начин и за планетата. Това е насърчителен извод ", споделя доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот, който е основал неправителствената организация True Health Initiative, световна коалиция от специалисти, отдадена на учредената на доказателства медицина на метода на живот.

Какво съставлява атлантическата диета?

Атлантическата диета включва прясна риба, изключително тресчица, с известно количество алено месо и артикули от свинско месо, млечни артикули, бобови растения, пресни зеленчуци, картофи, които нормално се употребяват в зеленчукови супи, пълнозърнест самун и умерена консумация на вино. Въпреки че част от менюто може да е особено единствено за тази част на Португалия и Испания, сходна диета може да се срещне в някои елементи на Чехия, Полша и Обединеното кралство, настояват специалисти.

За съпоставяне, отличената с награди средиземноморска диета е на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, фасул и семена, малко ядки и със мощен акцент върху екстра върджин зехтина.
Червеното месо се употребява спестовно, нормално единствено за овкусяване на ястията. Насърчава се потреблението на здравословна, мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, а яйцата, млечните артикули и птиците се употребяват в доста по-малки порции, в сравнение с в обичайна западна диета.
Подобно на средиземноморската диета, атлантическата диета се концентрира върху домашно приготвената храна, сервирана в фамилен жанр, като се натъртва на обществените контакти сред другари и семейство. Разумното хранене, общуването по време на хранене и ежедневното вървене пешком или каране на колело са в основата на средиземноморската диета - смята се, че те са също толкоз значими, колкото употребяваните храни.

" Насърчаваме най-малко 20 минути на хранене " за умишлено хранене и другарство, споделя записаният диетолог от Атланта Рахаф Ал Бочи в предходно изявление за CNN, отдадено на средиземноморската диета.

Проучване, оповестено през декември 2023 година, открива, че спазването на атлантическата диета, известна още като южноевропейска атлантическа диета, понижава риска от гибел по каквато и да е причина за интервал от 14 години в Португалия, Испания, Чехия, Полша и Обединеното кралство при хора без тежки хронични болести. Диетата понижава и риска от гибел от сърдечносъдови болести и рак за близо 36 000 участници в изследването на възраст сред 18 и 96 години.

Предишни проучвания показват някои от аргументите, заради които тези групи храни могат да бъдат потребни, споделят създателите. Консумацията на повече риба, бобови растения и зеленчуци се свързва с по-ниски равнища на С-реактивен протеин - симптом на инфектиране в организма.

Консумацията на тресчица, бобови растения и зеленчуци е от изгода за намаление на кръвното налягане, а рибата като цяло оказва помощ за понижаване на равнищата на триглицеридите - мазнини в кръвта, които способстват за втвърдяването на артериите и сърдечните болести.

Други изследвания демонстрират, че консумирането най-вече на атлантическа храна може да понижи инсулина, инсулиновата устойчивост, систоличното кръвно налягане, общия холестерол, показателя на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР