Според проучване, публикувано от Световния икономически форум (WEF), главните икономисти

...
Според проучване, публикувано от Световния икономически форум (WEF), главните икономисти
Коментари Харесай

Очаква ли ни рецесия?

Според изследване, оповестено от Световния стопански конгрес (WEF), основните икономисти са разграничени във връзка с вероятността от световна криза, защото динамичността на растежа и инфлацията в обособените райони е друга, само че множеството от тях чакат разноските за живот да останат високи в доста страни, оповестява Dnes.bg.

Докладът за май 2023 година, който включва отговорите на водещи основни икономисти от обществения и частния бранш, разкрива, че равни дялове от 45% от икономистите считат, че световна криза през тази година е евентуална или малко евентуална.

Отговорите им обаче се разграничават според от районите. Азия е мястото, където се чака най-оживена икономическа интензивност с повторното отваряне на Китай. Половината от икономистите предвиждат сдържан, а 43% - мощен стопански напредък в страната тази година.

Съответно, 93% от основните икономисти чакат най-малко сдържан напредък в Източна Азия и Тихоокеанския район, до момента в който 50% и 75% от основните икономисти чакат слаб или доста слаб напредък, надлежно, в Съединени американски щати и Европа през тази година.

Латинска Америка и Карибския басейн и Африка на юг от Сахара остават в по-слабия завършек на прогнозите – за тях над половината от интервюираните плануват слаб напредък.

Високата инфлация ще продължи и през тази година, като 90% и 68% от икономистите чакат висока или доста висока инфлация, надлежно, в Европа и Съединени американски щати, а 74% и 73% от тях виждат висока или доста висока инфлация, надлежно, в Африка на юг от Сахара и Латинска Америка и Карибите.

Незначително болшинство чака и районът на Близкия изток и Северна Африка да означи висока инфлация през тази година, до момента в който Китай остава отклоняване във връзка с инфлацията - единствено 14% чакат там висока инфлация.

Според 79% от основните икономисти, централните банки ще бъдат изправени пред компромис сред ръководството на инфлацията и поддържането на стабилността на банковия бранш, до момента в който 82% от тях чакат повишението на лихвените проценти да се забави поради опасенията за финансовата непоклатимост.

Същевременно 76% от икономистите считат, че централните банки ще се борят да доведат инфлацията до целевите си нива. Вероятността от нови банкови банкрути и финансови разтърсвания през тази година е огромна. Според 76% от основните икономисти, разноските за живот в доста страни ще продължат да бъдат на спешни равнища.

Икономистите означават повишение на инфлацията във всички райони спрямо предходните си упования през януари 2023 година Натискът върху разноските за живот е изключително мощен в някои разрастващи се стопански системи, където динамичността на вътрешните цени се изостря от обезценяването на валутата, се споделя в отчета на WEF.

" Тъй като растежът на заплатите в международен мащаб мъчно съумява да се оправи с цените, съществува риск уязвимите общности да изпаднат в още по-голяма беднотия, изключително при по-строги финансови условия ", се предизвестява в отчета.

Въпреки неотдавнашните банкови сривове и разтърсвания на финансовите пазари обаче основните икономисти показват убеденост в систематичната целокупност на международните пазари.

Около 69% от интервюираните характеризират неотдавнашните усложнения в банковия бранш като " изолирани случаи с лимитирано в допълнение влияние ", до момента в който 67% от тях настояват, че по-нататъшни банкови банкрути или други съществени финансови разстройства през 2023 година са малко или доста евентуални.

Повече от 80% чакат, че вследствие на неотдавнашните финансови разтърсвания бизнесът по-трудно ще си обезпечи банково кредитиране, което ще докара и до закъснение на вложенията и интензивността в софтуерния бранш.

" Те показаха и верижните резултати от високите лихвени проценти, изключително в бранша на недвижимите парцели, където две трети чакат високите лихвени проценти да доведат до обилни разстройства през 2023-2024 година ", обявиха от WEF.

" Последното издание на прогнозата акцентира несигурността на актуалното икономическо развиване. Пазарите на труда към този момент се оказват устойчиви, само че растежът остава муден, световното напрежение се задълбочава, а разноските за живот в доста страни остават високи ", съобщи Саадия Захиди, ръководещ шеф на WEF, във връзка констатациите в отчета.

" Тези резултати удостоверяват незабавната нужда както от краткосрочна съгласуваност на политиките в международен мащаб, по този начин и от по-дългосрочно съдействие към нова рамка за напредък, която да включва приобщаването, устойчивостта и издръжливостта в икономическата политика. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР