Според проучване на Германския икономически институт (Institut der deutschen Wirtschaft

...
Според проучване на Германския икономически институт (Institut der deutschen Wirtschaft
Коментари Харесай

Зависимостта на Германия от Китай расте стремглаво

Според изследване на Германския стопански институт (Institut der deutschen Wirtschaft - IW) най-голямата европейска стопанска система става все по-зависима от Китай. Данните са от първата половина на 2022 година Те демонстрират, че както директните вложения, по този начин и комерсиалният недостиг са достигнали нови висоти. Това се случва на фона на политическия напън върху държавното управление в Берлин да охлади икономическите връзки с Пекин. За същия интервал се отбелязва и доста намаляване на растежа на немския експорт за Китай. В своето изследване институтът цитира икономисти, които показват наклонност към все по-силно локално произвеждане ориентирано към вътрешния китайски пазар.

" Германската стопанска система е доста по-зависима от Китай, в сравнение с противоположното ", съобщи създателят на проучването Юрген Матес. Той предизвести, че тази взаимозависимост съставлява политически проблем, защото позицията на Пекин за войната в Украйна и военната му позиция по отношение на Тайван повдигат въпросителни за връзките на немския бизнес с втората по величина стопанска система в света. " Въпреки тези рискове и проблеми икономическите взаимоотношения с Китай не престават с големи темпове да се движат в неверна посока. Като това се следи през цялата първа половина на 2022 година ", акцентира икономистът.

Проучването откри, че немските вложения в Китай възлизат на към 10 милиарда евро сред януари и юни, надалеч надхвърляйки предходната пикова стойност на шест месечна база, записана при започване на хилядолетието от 6,2 милиарда евро. " Китайският пазар, със своите големи продажби, а от там и печалби в кратковременен проект, просто наподобява прекомерно прелъстителен ", означи Матес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР