Според проф. д-р Хасан Сьозбилир в Турция са регистрирани общо

...
Според проф. д-р Хасан Сьозбилир в Турция са регистрирани общо
Коментари Харесай

Учен: Земетресенията в Южна Турция са без аналог в света за последните пет века

Според проф. доктор Хасан Сьозбилир в Турция са регистрирани общо 485 разлома

Земетресенията в Кахраманмараш са събитие без аналог в международен мащаб и са евентуално най-големите, случили се през последните 500 години. Това мнение изрази проф. доктор Хасан Сьозбилир, шеф на Центъра за проучвания на земетресенията към Университета " Докуз Ейлюл " в Измир, пред участниците в научна конференция в Истанбул, написа.

Ученият описа, че взаимно с други специалисти от университетите в Елязъг, Сивас, Ескишехир и Афионкарахисар ( " Афион Коджатепе " ) и екипи на държавната Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) и Съвета за научни и механически проучвания на Турция (ТЮБИТАК) са създали изследвания на разломите в изумените зони при разрушителните трусове, които раздрусаха Югоизточна Турция в интервала 6-20 февруари т.г. Най-големите два труса бяха с магнитуд 7,7 и 7,6 и станаха на 6 февруари в турския южен окръг Кахраманмараш.

" При първото земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер се счупват сегменти по разлома, наименуван Нарлъ, както и по разломите Аманос-Пазарджък и Еркенек. Девет часа по-късно (при второто земетресение на 6 февруари) се счупват сегменти по намиращите се по на север разломи Чардак и Доганшехир, които създават земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер. А на 20 февруари разломът Антакия създава земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер. За 15 дни в действителност има счупвания на сегменти в 7 разлома ", изясни проф. Сьозбилир.

По думите му това е събитие, което няма аналог в света и евентуално се случва за пръв път.

" На фона на изследванията може да заключим, че земетресенията предишния месец с епицентърКахраманмараш са най-големите за последните пет века ”, добави той.

Според учения в Турция са регистрирани общо 485 разлома, от които забележителна част са по линията на Северноанадолския, Източноанадолския и Западноанадолския разлом. Останалите са разпръснати.

“Проучваме предишното на разломните линии, с цел да съберем нужната информация за положението им, по кое време и къде може да се случи строшаване на сегменти, които имат капацитета да произведат мощни трусове. Към момента се чака появяването на интензивност в 285 разломни линии, заради което би трябвало да бъдат изследвани допустимо най-скоро ", уточни той.

След земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в градовете Пазарджък и Елбистан, окръг Кахраманмараш, някои точки на земната повърхнина трайно са се преместили с до седем метра, бе обявено още на конференцията.

Над 45 хиляди души починаха в земетресенията предишния месец единствено в Турция, а още хиляди жертви има и в прилежаща Сирия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР