Според председателят на АИКБ бизнесът е пред загуба на конкурентноспособностБизнесът

...
Според председателят на АИКБ бизнесът е пред загуба на конкурентноспособностБизнесът
Коментари Харесай

Васил Велев: Ще предявим иск към хората, допуснали да плащаме 30% по-скъп газ

Според ръководителят на АИКБ бизнесът е пред загуба на конкурентноспособност

Бизнесът ще желае от властта сигурни доставки на газ на конкурентни цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи глоба за това, че не сме взели количествата, които сме декларирали от "Газпром износ ". Това сподели в предаването “Твоят ден” на Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му тези наказания ще бъдат над 1 милиард и ще ги заплаща всеки един от българските жители. "Но това, което ще създадем, е да предявим иск към хората, които са позволили това да се случи. И ще създадем един обществен развой, с цел да е ясно поради кой сега плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и поради кой ще платим над 1 милиард наказания за количества газ, които сме декларирали, само че не сме взели ".

"Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентноспособност”, уточни още Велев. „ Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас. За съпоставяне в прилежаща Сърбия е 45 евро - 3 пъти по-малко, в Унгария - 65 евро, два пъти и половина по-малко и в Гърция – 80 ввро, два пъти по-малко. Всички тези страни, в това число и България, получаваме съветски газ. Само че ние го получаваме на два пъти, три пъти по-висока цена. "

Велев уточни, че цената по контракта с "Газпром " е с 30% по-ниска от настоящата пазарна спотова цена. За митингите против вероятно възобновяване на договарянията с "Газпром " той бе безапелационен: "Това е митинг на една фракция. Това е фракция на съперниците на съветския газ, купуван без медиатори. Това е нейното название на тази самоубийствена фракция. Защото ние купуваме съветски газ, само че посредством медиатори, с 30% по-скъпо. Това не е неприятно за тази фракция, неприятното е, когато го купуваме непосредствено с 30% по-евтино ".

"Отговорната българска европейска позиция е да вземем оптимално количество от "Газпром износ ". Да напълним на 100% "Чирен " и в случай че ни остане, да продаваме в Европа този газ ". А диверсификацията я реализираме с времето, акцентира Велев.

В Антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, само че още не са заседавали, бизнесът ще упорства да се разиска при дефицит на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предупреждение ще получават, какви обезщетения ще има за лишените от газ предприятия.

А високата цена води до ограничение на интензивността, понижаване на продажбите, на заплатите, на личния състав, изясни Велев и заключи: "Ако това продължи задоволително дълго - да получаваме по-скъп газ от нашите съперници, това ще докара до прекъсване на работа и затваряне на предприятия ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР