Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос

...
Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос
Коментари Харесай

Богоявление е! Молебен и Военен ритуал за празника във Варна


Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето " се отваря “ и Светият дух слиза върху Христос във тип на гълъб, а от небето се разнася глас: " Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “. Оттук и названието на празника.

Този празник има разнообразни имена в другите области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наименуван по този начин, тъй като на този ден всеки, който желае да е здрав през годината, се окъпва или най-малко се измива на реката.

На този ден на всички места, където има водоем, се прави ритуалното мятане на кръста от локалната черква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи у дома. Тя пази от заболявания и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в фамилията, в случай че някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието въвличане се употребява остатъкът от остарялата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата дружно с бакър вино за минувачите. Върху стоманен предмет се изгарят чемширените китки от предходното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов шубрак. С донесената от църквата свещ се възпламенява с " нов “ огън кандилото в фамилния иконостас. Там се поставят и новите рождественски китки. Вечерта против Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя би трябвало да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление потеглят и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, без значение от годишното време.

Ако на Йордановден времето е студено и изсъхнало – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и благополучен.

Според националното вярване през нощта против Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

На 6 януари 2020 година (Свето Богоявление и Йордановден), от 10.00 ч., на площад " Св. Св. Кирил и Методий " в гр. Варна, пред Катедралния храм " Св. Успение Богородично ", директно след довеждане докрай на Богоявленската литургия, ще се състои боен обред " Водосвет и благославяне на частите и бойните флагове ".

В ритуала, проведен взаимно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, ще вземат участие представителни елементи от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморски сили.

След благославянето на бойните флагове ще се организира шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина, където с боен обред ще бъдат положени венци и цветя по случай 172-та годишнина от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се организира църковният обред " Велик Богоявленски водосвет " и изваждане на кръста от морето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР