Според правилата, държавите членки съвместно ще осигурят намаляване на крайното

...
Според правилата, държавите членки съвместно ще осигурят намаляване на крайното
Коментари Харесай

Нова цел: Съветът на ЕС прие правила за намаляване на потреблението на енергия с 11,7 % през 2030 г.

Според разпоредбите, страните членки взаимно ще обезпечат понижаване на крайното ползване на сила с минимум 11,7% през 2030 година спрямо прогнозите за потреблението на сила за 2030 година, направени през 2020 година

 

Това значи горна граница на крайното ползване на сила в Европейски Съюз от 763 милиона тона нефтен еквивалент и 993 милиона тона нефтен еквивалент за първично ползване.

 

Ограничението за крайното ползване ще бъде обвързващо за страните членки, взети дружно, до момента в който задачата за първичното енергийно ползване ще бъде индикативна. Крайното ползване на сила съставлява силата, употребявана от крайните консуматори, до момента в който първичното ползване на сила включва и силата, която се употребява за производството и доставката на сила.

 

Според утвърдената инструкция, всички страни членки ще допринесат за постигането на общата цел на Европейски Съюз. Те ще дефинират индикативни национални приноси и криви за реализиране на задачата в своите интегрирани национални проекти в региона на енергетиката и климата (НПЕК).

 

Проектите на обновени НПЕК трябваше да бъдат показани през юни 2023 година, а срокът за окончателните проекти е 2024 година

 

Формулата за пресмятане на националните приноси за реализиране на задачата ще бъде индикативна, с опция за отклоняване от нея с 2,5%.

 

Европейската комисия ще пресмята дали всички приноси подхождат на задачата от 11,7% и в случай че това не е по този начин, ще прави корекции на националните приноси, които са по-ниски от тези, които биха се получили, в случай че се употребява формулата (т.нар. механизъм за покриване на разликите).

 

Формулата се основава, наред с другото, на енергийната активност, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, развиването на бранша на силата от възобновими източници и капацитета за икономии на сила.

 

Годишната цел за икономии на сила за крайното енергопотребление последователно ще се усилва от 2024 година до 2030 година Държавите членки ще обезпечат нови годишни икономии от 1,49% от крайното енергийно ползване приблизително за този интервал, като последователно ще доближат 1,9% към 31 декември 2030 година

 

Държавите членки могат да вземат поради в изчисленията за реализиране на задачата икономиите на сила, осъществени посредством ограничения на политиката според актуалната и преразгледаната инструкция по отношение на енергийните характерности на сградите; ограничения, произлизащи от схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания (за съоръжения и за здания и транспорт); и изключителни енергийни ограничения.

 

В утвърдените нови правила се дефинира особено обвързване за обществения бранш да реализира годишно понижение на потреблението на сила с 1,9%, от което може да се изключат публичният превоз и въоръжените сили.

 

В допълнение към това, от страните членки ще се изисква да санират всяка година минимум 3% от разгънатата застроена повърхност на постройките, притежавани от обществени органи.

 

След като самата инструкция беше публично призната, тя ще бъде оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие 20 дни по-късно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР