Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, от днес делата за

...
Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, от днес делата за
Коментари Харесай

От днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен съд

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, от през днешния ден делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания углавен съд /СНС/. Няма публична статистика какъв брой тъкмо са следствията, които ще се трансферират от Софийската градска прокуратура в спецпрокуратурата към този миг.

Неофициално от Софийския градски съд /СГС/ предвидиха, че с прехвърлянето на така наречен корупционни каузи, делата в него ще намалеят с към 30 %. Шефът на спецнаказателния съд Георги Ушев пък чака с над 2 000 каузи да се усилят делата на спецсъдиите и по тази причина изиска още 15 съдии. Без да прецизира какъв брой, преди време и прокуратурата изиска още обвинители, с цел да се оправи с упования напор.

Прокурорите ще са първите, които ще усетят на плещите си законодателите промени, засягащи така наречен корупционни следствия против депутати, министри, ръководители на държавни органи, шефове на организации, регионални шефове и заместниците им, магистрати, членове на Висш съдебен съвет и на правосъдния инспекторат. Те ще би трябвало да ги изпратят в спецпрокуратурата, където делата ще не престават по пътя си към съда по разнообразни от тези на редовите каузи периоди.

Междувременно от Върховен касационен съд оповестиха, че персонифицирането на субектите, които попадат в компетентността на спецструктурите, ги прави изключителни, заради което ще сезират Конституционния съд, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР