Според последни проучвания хората, които поддържат здравословна хидратация, имат по-малък

...
Според последни проучвания хората, които поддържат здравословна хидратация, имат по-малък
Коментари Харесай

Най-ново проучване посочи колко вода да пием на ден

Според последни изследвания хората, които поддържат здравословна хидратация, имат по-малък риск от развиване на хронични болести и живеят по-дълго от тези, които не поддържат такава.

В изследване на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати, оповестено в eBioMedicine, са прегледани здравните досиета на 11 255 души. За събирането на данните са употребявани пет медицински визити в продължение на 30 години; първите две са извършени, когато участниците са били на 50 години, а последното – когато са били на възраст сред 70 и 90 години.

След това е изследвана връзката сред серумните равнища на натрий на участниците и биологичното стареене.

Серумните равнища на натрий се покачват при понижаване на приема на течности. За оценка са употребявани петнадесет здравни маркера, в това число систолично кръвно налягане, холестерол и кръвна захар.

Според изследването хората, които имат серумни равнища на натрий над 142 mEq/L, са по-склонни да умрат прибързано и да имат биологична възраст, която е по-голяма от действителната им възраст. Освен това хроничните болести като сърдечна непълнота, инсулт, предсърдно мъждене и периферна артериална болест са с до 64% по-висок обвързван риск при лицата с равнища на натрий в кръвта над 142 mEq/L. Установено е също по този начин, че по-големите серумни равнища на натрий са свързани с нараснал риск от деменция, диабет и хронична обструктивна белодробна болест.

“Резултатите демонстрират, че вярната хидратация може да забави стареенето и да удължи живота без заболявания ”, цитира „ Health News “ Наталия Дмитриева, лекар на науките, създател на проучването и откривател в Лабораторията по сърдечносъдова регенеративна медицина към Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта (NHLBI).

Количеството вода, от което се нуждае човек всеки ден, е несъмнено посредством изследване от 2022 година с 5604 участници от 26 народи. Според резултатите средностатистическият американец или европеец би трябвало да употребява от 1,5 до 1,8 литра течност на ден.

Проучването открива също, че количеството сила, належащо на организма за осъществяване на главните му задания, или разход на сила, значително дефинира идеалния банкет на вода./Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР