Според политолога и преподавател в „Софийския университет“ Стойчо Кацаров машинния

...
Според политолога и преподавател в „Софийския университет“ Стойчо Кацаров машинния
Коментари Харесай

„За“ и „против“: Ще успеят ли всички желаещи да гласуват машинно?

Според политолога и учител в „ Софийския университет “ Стойчо Кацаров машинния избор няма да докара до повишаване на доверието в изборния развой. На противоположното мнение Слави Василев, който предсказва, че то ще ограничи манипулирания избор, който се случвал с хартиените бюлетини.

Подготовката на предварителните избори е в своята дейна фаза. От ЦИК не престават с пробното гласоподаване. При разбивката по пол се оказва, че дамите боравят по-бързо с устройствата и гласоподават с 19 сек. по -бързо от мъжете.

А образованието също оказва въздействие - хората с висше обучение гласоподават приблизително под минута–57 сек., до момента в който на тези със приблизително обучение им лишава приблизително 1:09 мин. Резултатите демонстрират и по-бърз избор в младата възрастова група.

" Ако машините доведат до увеличение на доверието на гласоподавателите в изборния развой, България ще бъде казус на фона на целия останал свят. Практиката в машинното гласоподаване, систематизирана от разнообразни интернационалните организации и Европейската за сигурност и съдействие, споделя, че в системи като нашата, в която така и така е ниско доверието в изборния развой -въвеждането на технологии в допълнение подкопава доверието и чувство за операция се усилва “, счита политологът Стойчо Кацаров.

Слави Василев изясни, че проблем с попълване на протоколи в края на деня ще е решен, а машината ще дава систематизираните данни и те доста мъчно ще могат да се преправят, което ще върне доверието в гласоподавателите.

„ Бележка се дава на всеки дал своя вот, остава в урната, не може да с е преправи, и не може да стане невалидна бюлетината. Предвиждат се хартиени бюлетини, каквото и да се случи с машините. Изборният ден ще е извършен “, разяснява Василев във връзка разногласието на доставчика с страната и допусна, че става дума за повече пари, желани от „ Сиела Норма “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР